20 dec 2023 16:44

Burgers krijgen kans om nieuwe MyGov.be-app te testen

MyGov.be, de digitale portefeuille, is een app waar burgers hun identificatiegegevens en officiële documenten mee kunnen beheren. Daarnaast zal het ook mogelijk zijn om je berichten uit My eBox  te ontvangen. De app doet ook dienst als elektronisch loket om documenten en attesten op te vragen.

In januari 2024 krijgen 30 Belgen de kans om de app te testen en feedback te geven.

MyGov.be-testers gezocht

Om de officiële lancering van de app voor te bereiden hebben we jou nodig! We willen een beperkte groep van burgers in avant-première de app laten testen.

Concreet zijn we op zoek naar een dertigtal testers die tussen 17 en 31 januari beschikbaar zijn. In totaal hoeven ze de app maximaal 2 uur te gebruiken. Nadien wordt verwacht dat ze hun ervaringen doorspelen. De feedback die van de testers komt, kan immers van grote waarde zijn: zo hopen we MyGov.be verder te verbeteren voor de officiële release.

De testers zullen geloot worden uit de kandidaten die zich aandienen. Wie zich opgeeft als kandidaat-tester, verbindt zich er niet alleen toe om feedback te geven, maar ook om deel te nemen aan een infosessie op 17 januari (online of ter plaatse).

Deelnemingsvoorwaarden

Testers moeten voldoen aan deze drie voorwaarden:

  • ouder zijn dan 18 jaar
  • in het bezit zijn van een elektronische identiteitskaart (eID)
  • in het bezit zijn van een smartphone
    • minimaal versie 10 van het Android-besturingssysteem
    • minimaal versie 16 van het iOS-besturingssysteem

Kandidaten kunnen zich inschrijven via deze link

Wat kan je doen met MyGov.be ?

  • My eBox : je administratie binnen handbereik. Waar je ook bent, ontvang je informatie of officiële documenten online.
  • Documenten: bewaar al je officiële documenten in de MyGov.be-app. Zo kan je bijvoorbeeld je identiteitsgegevens, rijbewijs, inschrijvingsbewijzen, vaccinatiecertificaten en nog veel meer opslaan in de app.
  • Loket: neem contact op met de overheid via MyGov.be om attesten en certificaten aan te vragen, zonder dat je je hoeft te verplaatsen.

Een app in beweging

Net zoals in andere Europese landen, willen we van MyGov.be dé app maken voor de interactie tussen de overheid en alle Belgen. Belangrijk daarbij is wel dat MyGov.be bedoeld is als aanvulling op de bestaande, fysieke dienstverlening van de overheid. De app vervangt ze dus niet. Je zal blijven zaken kunnen afhandelen zonder dat je daarvoor online tools nodig hebt. Zo kan elke burger de overheidsdiensten gebruiken op de manier die hem het best past.

MyGov.be is een flexibele en convergente applicatie. We zullen voortdurend werken aan het verbeteren van deze applicatie, het toevoegen van nieuwe functionaliteiten en het ontwikkelen van diensten.

Ik ben zeer verheugd dat de testfase van de digitale portefeuille (de applicatie MyGov) kan worden gelanceerd.

In samenwerking met de FOD BOSA, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de applicatie, en de deelnemende overheidsdiensten, hebben we de eerste functionaliteiten gecodeerd zodat de toekomstige digitale portefeuille vanaf januari 2024 kan worden getest door beta-testers.

Dit instrument zal, en daar ben ik van overtuigd, het dagelijks leven van burgers aanzienlijk vereenvoudigen. Ik wil benadrukken dat er geen verplichting is om deze applicatie te gebruiken.

Alle overheidsdiensten zitten dan binnen handbereik, in jouw broekzak. Het is een ware revolutie, aangezien je als burger niet langer naar elke afzonderlijke overheidsdienst moet gaan; de overheid komt eerder naar jou.

Je hebt met deze portefeuille een echt elektronisch loket binnen handbereik. De app blijft evolueren: het is nu al mogelijk om je eBox te raadplegen, je persoonlijke gegevens te bekijken of een officieel attest of certificaat aan te vragen. In de toekomst stelt het je in staat om verder te gaan, bijvoorbeeld door een bouwvergunning aan te vragen.

Dit project maakt deel uit van de Belgische strategie om een 'SmartNation' te worden, waar openbare diensten snel, efficiënt en zonder administratieve rompslomp toegankelijk zijn. De functionaliteiten van de digitale portefeuille MyGov zijn cruciaal om dit ambitieuze doel te bereiken.

Daarom ben ik trots en vastbesloten om dit innovatieve project tot een goed einde te brengen, en zo te voldoen aan de digitale behoeften van onze burgers, en de digitale transformatie van het land te bevorderen.

Aarzel niet om ons te helpen: wordt een beta-tester en probeer als een van de eersten de toekomstige digitale portefeuille uit.
Mathieu Michel
Staatssecretaris voor Digitalisering en Administratieve Vereenvoudiging