17 jul 2024 14:51

Financiecentrum Brugge (Vyncke-Dujardinstraat) staat niet leeg sinds 2017

De Regie der Gebouwen wenst hierbij te reageren op nieuws dat op woensdag 17 juli 2024 in de media is verschenen over het voormalig financiecentrum in Brugge.

De Regie der Gebouwen huurt het gebouw aan de Vyncke-Dujardinstraat in Brugge tot 30 september 2028 en het staat leeg sinds april 2024.

Sommige media melden een volledig leegstand sinds 2017 en de betaling van 18,5 miljoen euro voor een zeven jaar leegstaand Financiecentrum, wat dus niet correct is.

De Federale overheidsdienst Financiën voert haar moderniseringsplan Coperfin uit waarbij meer en meer digitale toepassingen worden gebruikt, het aantal medewerkers daalt en de ruimtevraag (kantoren) ook sterk verminderd.

Er wordt daarbij ook ingezet op het verminderen van het aantal vestigingen.

Daarnaast implementeert de Regie der Gebouwen sinds 2022 een nieuwe bezettingsnorm waardoor het aantal telewerkdagen binnen de Federale overheid structureel wordt verhoogd (een gevolg van de toename aan telewerk sinds de Coronaperiode).

Beide trends leiden tot een gedaalde behoefte aan kantooroppervlakte voor de federale diensten te Brugge en hierdoor kon de site aan de Vyncke-Dujardinstraat reeds leeggemaakt worden.

Het pand staat dus pas sinds 01/04/2024 volledig leeg omdat er geen nieuwe bestemming werd gevonden voor andere federale overheidsdiensten.

Momenteel lopen er onderhandelingen met de verhuurder om de huurovereenkomst vervroegd te beëindigen.