20 aug 2024 14:14

De Regie der Gebouwen centraliseert diensten van de FOD Justitie en FOD Financiën in Halle

De Regie der Gebouwen zal de diensten van de FOD Financiën en de FOD Justitie (politierechtbank en vredegerecht) in Halle vanaf eind augustus 2025 huisvesten in één in plaats van in twee gebouwen op de site van het administratief centrum aan de Zuster Bernardastraat 32.

Het gebouw aan de zijde van de Auguste Demaeghtlaan wordt vanaf augustus 2024 gerenoveerd door de eigenaar, CNTR Halle BV, en vervolgens zullen de FOD Financiën en de FOD Justitie (politierechtbank en het vredegerecht) er hun intrek in nemen.

Hierdoor kan de Regie der Gebouwen de huur opzeggen van het gebouw dat vrijkomt.  

“De werken aan het administratief centrum van Halle staan in lijn met de principes die de acties van de Regie der Gebouwen regelen en waaraan ik bijzonder veel aandacht besteed: beter kostenbeheer, betere werkomstandigheden, betere voorwaarden voor het onthaal van het publiek. Dankzij huurbesparingen, energiebesparingen, een modernisering van de werkinstrumenten, een bijzondere aandacht voor de toegankelijkheid, zal het nieuw administratief centrum zonder enige twijfel een voorbeeldproject zijn op alle vlakken”, aldus Mathieu Michel, uittredend staatssecretaris van de Regie der Gebouwen.

Optimalisatie van de vastgoedportefeuille

Sinds december 2006 huurt de Regie der Gebouwen het administratief centrum in Halle, dat bestaat uit een site aan de Zuster Bernardastraat 32 met twee gebouwen.  

De twee gebouwen worden gebruikt voor de huisvesting van de FOD Financiën en de FOD Justitie (politierechtbank en vredegerecht). 

Omdat deze diensten, onder andere door de veralgemening van telewerk, minder oppervlakte nodig hebben, kunnen ze samen gehuisvest worden in het kleinste gebouw van de site, dat grenst aan de Auguste Demaeghtlaan (blok B op de afbeelding hieronder). 

De oppervlakte die de Regie der Gebouwen nog zal huren, daalt van 8.723 m² naar 3.765 m² , een vermindering met meer dan 50%. Dit zal als gevolg hebben dat het energieverbruik en ook de CO2-uitstoot per jaar enorm zullen dalen. Deze operatie kadert in het strategisch beleid van de Regie der Gebouwen om de beheerde vastgoedportefeuille van de federale staat te optimaliseren. 

De  eigenaar - CNTR Halle BV – voert vanaf augustus 2024 de nodige renovatie- en inrichtingswerken uit in gebouw B. 

De werken in gebouw B duren tot de zomer van 2025 en hebben als doel om het gebouw op vlak van duurzaamheid, toegankelijkheid en inrichting aan te passen aan de hedendaagse normen. 

Bij de renovatie wordt ingezet op circulariteit en het behoud van de structuur van het gebouw, die nog in degelijke staat is. 

De Regie der Gebouwen zal ook een aantal specifieke inrichtingswerken uitvoeren, zoals de inrichting van een databekabeling voor de zittingszalen, het plaatsen van badgelezers en videofoons, het plaatsen van microfoons aan de loketten, het aanbrengen van gebruikerssignalisatie, enz. 

De diensten van de FOD Financiën en de FOD Justitie zouden tegen eind augustus 2025 hun intrek kunnen nemen in gebouw B.

AC Halle

Energiebesparende maatregelen

Bovendien zal de eigenaar investeren in energiebesparende maatregelen in gebouw B:

  • Bijkomende isolatie aan de gebouwschil
  • Vervangen schrijnwerk
  • Installatie lucht-water-warmtepomp 
  • Installatie zonnepanelen

Toegankelijkheid voor personen met een beperkte mobiliteit

Gebouw B zal rolstoeltoegankelijk zijn. Hiervoor wordt onder andere de helling aan de toegang van het gebouw opnieuw aangelegd zodat deze minder steil is, zal er bij de inrichting rekening gehouden worden met de minimale doorgang die nodig is voor rolstoelen en zullen de toiletten aangepast worden aan personen met een beperkte mobiliteit. 

Nieuwe huurovereenkomst

De Regie der Gebouwen sloot een nieuwe huurovereenkomst voor gebouw B af met de eigenaar, rekening houdende met een verminderde oppervlakte en de renovatie. 

Gebouw A werd door de eigenaar al verkocht aan Vlabinvest, met het doel dit te herontwikkelen naar school- en zorginfrastructuur. Gebouw A wordt door de Regie der Gebouwen nog gehuurd tot augustus 2025, wanneer de werken aan gebouw B zullen voltooid zijn.  

Technische fiche

  • Eigenaar gebouw B: CNTR Halle BV
  • Huurder gebouw B: Regie der Gebouwen
  • Bruto-vloeroppervlakte gebouw B: 3.765 m² (29 buitenparkeerplaatsen inbegrepen)
  • Kostprijs renovatiewerken gebouw B: ten laste van de eigenaar, CNTR Halle
  • Kostprijs specifieke inrichtingswerken in gebouw B door de Regie der Gebouwen: ongeveer 242.000 euro, inclusief btw 
  • Eindgebruikers gebouw B: FOD Financiën en FOD Justitie (politierechtbank en vredegerecht)
  • Huurtermijn gebouw B: 18 jaar