26 aug 2024 13:46

Belgische Douane onderschept steeds vaker de gevaarlijke zombiedrugs flakka en Monkey Dust

De synthetische zombiedrugs flakka en Monkey Dust winnen aan populariteit en worden steeds vaker onderschept door de Belgische douane. Recente cijfers tonen aan dat het aantal inbeslagnames bij uitvoer van deze gevaarlijke designerdrugs toeneemt.

Het parket meldde eerder al een stijging in het aantal dossiers met betrekking tot flakka en Monkey Dust en de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen (AAD&A) bevestigt deze trend. Terwijl de douane in 2022 slechts 16 gram flakka in beslag nam, werd dit jaar reeds 1.844 gram van deze substantie onderschept. Daarnaast werd in 2024 ook al 1.737 gram Monkey Dust in beslag genomen. Alle zendingen werden aangetroffen in postzendingen met bestemming het Verenigd Koninkrijk.

Flakka en Monkey Dust zijn zeer gevaarlijke en zeer verslavende synthetische designerdrugs waarvan de effecten krachtiger en gevaarlijker zijn dan die van bijvoorbeeld xtc of cocaïne. Gebruik kan leiden tot ernstige hallucinaties, ongecontroleerde bewegingen en zelfs gewelddadig gedrag. Gebruikers raken vaak in een bewustzijnsvermindering die hen tot gevaarlijke handelingen aanzet. Zelfs bij beperkt gebruik kan deze drug op korte termijn heel wat schade aanrichten aan de mentale en fysieke gezondheid.

De AAD&A blijft waakzaam en zet zich in om de verdere verspreiding, zowel op vlak van uitvoer als invoer, van deze schadelijke stoffen te stoppen.

Instagram account @DouaneBE