06 sep 2024 11:13

Regie der Gebouwen huisvest het vredegerecht in het gerenoveerde Albert Saveryspand in Deinze

De Regie der Gebouwen huisvest vanaf eind september 2024 het vredegerecht van Deinze in het gerenoveerde Albert Saveryspand in Deinze. Op vrijdag 6 september 2024 wordt het gerenoveerde gebouw officieel voorgesteld. Op woensdag 11 september en zaterdag 14 september 2024 organiseert de Stad Deinze opendeurdagen voor geïnteresseerde burgers, telkens van 9 uur tot 12 uur. 

Ik ben bijzonder blij dat ik kan aankondigen dat we, dankzij een nauwe samenwerking met de Stad Deinze, een duurzame oplossing hebben gevonden om het vredegerecht te huisvesten in het volledig gerenoveerde Albert Saveryspand, dat een grote symbolische waarde heeft voor de inwoners van Deinze. Het project weerspiegelt ons doel om ons historisch erfgoed te respecteren en tegelijkertijd waarden als moderniteit, milieubewustzijn en toegankelijkheid te integreren. Ik ben trots dat het vredegerecht nu in optimale omstandigheden kan functioneren, waardoor ons rechtssysteem nog efficiënter werkt en nog dichter bij de burgers staat.” zegt de uittredend staatssecretaris belast met de Regie der Gebouwen.

Een vredegerecht speelt een cruciale rol in onze samenleving. Vaak weg van de tv-camera’s worden hier ingrijpende zaken behandeld met grote impact voor het persoonlijke leven van de burger. Het vredegerecht van Deinze zal een moderne werking kunnen aan bieden in een prachtig historisch kader.  
Ik wil alle actoren bedanken voor de vlotte samenwerking bij de totstandkoming van dit project. Tenslotte heb ik niets dan lof voor het initiatief van de stad Deinze om hier ook opendeurendagen te organiseren. Dit zijn kleine maar belangrijke initiatieven om de kloof tussen burger en justitie te verkleinen.
” voegt de uittredend minister van Justitie toe.

Nieuwe locatie

Het vredegerecht van Deinze is momenteel gehuisvest in het administratief gebouw in de Brielstraat 25 in Deinze. Dit pand wordt sinds 2006 door de Regie der Gebouwen gehuurd om er diensten van de FOD Financiën en de FOD Justitie (vredegerecht) in onder te brengen. Eind 2018 werd het gebouw echter door de FOD Financiën verlaten. Er werden vervolgens verschillende prospecties gelanceerd om een nieuwe locatie voor het vredegerecht te vinden.

Na prospectie ging de Regie der Gebouwen in op het voorstel van de Stad Deinze om het vredegerecht te huisvesten in een pand van de stad, het ‘Albert Saveryspand’ aan het Emiel Clausplein 4, op basis van een huurcontract. 

Het Albert Saveryspand, een historisch waardevol pand

Het Albert Saveryspand werd tussen 1870 en 1872 gebouwd naar een ontwerp van architect Auguste Van Assche. Het is vernoemd naar de van Deinze afkomstige Albert Saverys, een vooraanstaande Belgische kunstschilder van het interbellum.

Door de jaren heen heeft het pand vele functies gehad: stadstekenschool (tot 1938), nadien stadswaag, bergplaats voor brandspuiten en vredegerecht (tot 1968). Tussen 1933 en 1982 deed het pand nog dienst als museum en stadsbibliotheek. Het Saveryspand, dat werd gebouwd in neogotische stijl, is bouwkundig erfgoed. Vooral de gevel is kenmerkend door de gevelritmiek met Brugse travee-indeling. 

Renovatie- en inrichtingswerken

De Regie der Gebouwen huurt het gebouw van de Stad Deinze om er het vredegerecht in onder te brengen. Hiervoor heeft de stad belangrijke renovatie- en inrichtingswerken uitgevoerd. De Regie der Gebouwen droeg een deel van de kosten.

De renovatiewerken hadden voornamelijk als doel om het gebouw toegankelijker, brandveiliger en bouwfysisch gezond te maken, en het aan te passen aan de hedendaagse comforteisen en de nieuwe functie van vredegerecht. Hiervoor werd onder meer het dak van het hoofdgebouw hersteld en geïsoleerd en werden de ramen vernieuwd. De buitenschil van de achterbouw werd deels vervangen en geïsoleerd, en er werden koepels geplaatst. Bij de ingrepen binnen in het gebouw werd er ook ingezet op akoestische isolatie en ruimte-akoestiek. 

Bij de werken werd veel aandacht besteed aan de erfgoedwaarde van het gebouw. Zo werden de oorspronkelijk glas-in-loodramen op het gelijkvloers hersteld en tussen twee glaspanelen herplaatst. Deze zijn van binnenuit en van buitenaf te bewonderen.

De technische installaties voor HVAC, elektriciteit, sanitair en beveiliging vormden ook een aanzienlijk deel van de aanpassingswerken.

De toegankelijkheid van het gebouw werd verbeterd met enkele structurele ingrepen zoals de plaatsing van een lift, het vervangen van de toegangshelling en trappen aan de voorgevel, het wegwerken van niveauverschillen, de plaatsing van de automatische toegangsdeur en de installatie van aangepast sanitair. 

Het gerenoveerde gebouw beantwoordt aan de noden van een hedendaags vredegerecht en griffie met onder meer een loket voor onthaal en inzage van dossiers en op de verdieping een wachtruimte, een zittingszaal en een raadkamer. Om de plaatsing van een archief op zolder mogelijk te maken werden stabiliteitswerken uitgevoerd aan de draagstructuur van de vloeren.

Het vast meubilair werd ontworpen en uitgevoerd door de Stad Deinze, steeds met inspraak van de Federale Overheidsdienst Justitie en de Regie der Gebouwen.

Werking van het vredegerecht

Het vredegerecht verhuist van het administratief gebouw in de Brielstraat 25 naar het Albert Saveryspand en zal er vanaf  23 september 2024 operationeel zijn. Het vredegerecht behandelt burgerlijke zaken zoals burenruzies, huurovereenkomsten en kleine schulden. De vrederechter probeert steeds in overleg met de betrokken partijen tot een oplossing te komen. De griffie speelt hierbij een belangrijke ondersteunende rol.

Opendeurdagen

Op woensdag 11 september 2024 en zaterdag 14 september 2024 organiseert de Stad Deinze opendeurdagen voor geïnteresseerde burgers, telkens van 9 uur tot 12 uur. Medewerkers van de dienst Omgeving van de Stad Deinze zullen een rondleiding geven en er kan ook een mini-expo bezocht worden over het verleden en de toekomst van het pand.

Technische fiche

Eigenaar en opdrachtgever: Stad Deinze
Huurder: Regie der Gebouwen
Gebruiker: FOD Justitie – Vredegerecht
Huurtermijn: 2024 - 2033