03 okt 2024 09:58

De Regie der Gebouwen renoveert de voorgevel van de Wetstraat 14 en 16 (Kanselarij van de Eerste minister) in Brussel

De Regie der Gebouwen startte begin september 2024 met de renovatie van de voorgevel van het complex aan de Wetstraat 14 en 16 in Brussel, dat onder meer de FOD Kanselarij van de Eerste minister  huisvest. De werken  zullen begin november 2024 voltooid zijn. In 2023 werden ook al de gevels van het complex aan de  kant van de Hertogstraat en de Beyaertstraat gerenoveerd. De renovatie van al deze gevels tezamen (Wetstraat, Hertogstraat en Beyaertstraat) kost 346.000 euro, inclusief btw. 

“De renovatie van de gevel van de Wetstraat 14-16 is veel meer dan louter een architecturale restauratie. Dit gebouw belichaamt als zetel van de Eerste minister de geschiedenis en het hart van de Belgische democratie. Het is de plaats waar de cruciale beslissingen voor ons land worden genomen. Met deze werken zorgen we ervoor dat dit emblematische erfgoed bewaard blijft en de waardigheid en het belang van onze instellingen in de Belgische hoofdstad blijft weerspiegelen”, aldus de uittredend staatssecretaris van de Regie der Gebouwen. 

Context

Het complex aan de Wetstraat 14 en 16 in Brussel dateert van het einde van de 18de eeuw en huisvest het kantoor van de Eerste minister, evenals zijn beleidscel en de FOD Kanselarij van de Eerste minister. 

Als voorbereiding op het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, dat plaatsvond van 1 januari tot 30 juni 2024, werden in 2023 al verschillende werken uitgevoerd in het complex, zoals de grondige opfrissing van de plechtige inkomhal en de eretrap. Ook de gevels  aan de kant van de Hertogstraat en de Beyaertstraat werden in 2023  hersteld en geschilderd. De blauwe steen werd gereinigd. 

Gevel aan de Wetstraat 14-16

Nu het Belgisch voorzitterschap is afgerond en er opnieuw werken kunnen plaatsvinden aan het gebouw, heeft de Regie der Gebouwen in september 2024 de renovatie aangevat van de gevel aan de Wetstraat 14-16. 

De renovatie is nodig omdat door de slechte toestand van de voegen (meer dan 200 meter) waterinfiltraties optraden achter de gevelbezetting, waardoor deze op sommige plaatsen loskomt. 

De elementen van de gevel uit blauwe hardsteen zijn intussen al gezandstraald en momenteel wordt de gevelbezetting hersteld, evenals alle voegen tussen de blauwe stenen. 

Daarna wordt de gevel geschilderd.  

Technische fiche (renovatie gevels)

  • Eigenaar: Belgische staat
  • Bouwheer: Regie der Gebouwen
  • Gebruiker: Eerste minister en beleidscel, FOD Kanselarij van de Eerste Minister
  • Duur van de werken: 
    • augustus 2023 - december 2023 (gevels Hertogstraat en Beyaertstraat
    • september 2024 - november 2024 (gevel Wetstraat 14-16)
  • Kostprijs: ongeveer 346.000 euro (inclusief btw)
  • Aannemer: Van Gompel nv