09 jan 2025 09:48

Minder cocaïne in beslag genomen in de Antwerpse haven, meer aan de bron in de Latijns-Amerika

De Belgische Douane heeft vandaag  tijdens een persconferentie de jaarcijfers van 2024 gepresenteerd in de strijd tegen de drugscriminaliteit in de Antwerpse haven. Minister van Financiën, Vincent Van Peteghem, Administrateur-generaal Kristian Vanderwaeren en Bob Van den Berghe, deputy head van het passenger and cargo control programme van de UNODC, gaven een gedetailleerd overzicht van de resultaten en de trends in het afgelopen jaar.

“Sinds mijn aantreden heb ik als eerste minister van financiën sinds lang geïnvesteerd in meer mensen en middelen voor onze douane. Die inspanningen werpen dankzij de ongelooflijke inzet van onze mensen op het terrein, hun vruchten af. Vorige jaren konden we record na record aan vangsten communiceren. In 2024 werden meer containers gecontroleerd, maar is de hoeveelheid gevonden drugs stevig gedaald. Tegelijkertijd werd meer drugs dan ooit tegengehouden in de havens van herkomst. We blijven dus vastberaden op de ingeslagen weg. We blijven de vangnetten verstevigen, zowel in onze eigen zeehavens als in de landen van herkomst. Dat hoge ambitieniveau moeten we doortrekken in de volgende regering.”
Vincent Van Peteghem, Vice-eersteminister en minister van Financiën, belast met de Coördinatie van de fraudebestrijding en de Nationale Loterij.

In 2024 werden er door de Belgische Douane in totaal 134 vaststellingen van cocaïne geregistreerd, een stijging ten opzichte van de 123 vaststellingen in 2023. De totale hoeveelheid in beslag genomen cocaïne bedraagt echter iets meer dan 44 ton, wat een aanzienlijke daling betekent in vergelijking met voorgaande jaren. Volgens Kristian Vanderwaeren is dit vooral te wijten aan een daling van de grote vaststellingen van meer dan 2 ton. “In 2024 noteerden we er maar 2 terwijl dit er in 2023 nog 13 waren. Het aantal kleine vaststellingen steeg dan weer van 29 in 2023, naar 78 in 2024.” Opmerkelijk is echter de vaststelling van meer dan 2 ton synthetische drugs, wat wijst op een nieuwe dreiging in de drugscriminaliteit die extra aandacht verdient. Als we kijken naar de modus operandi stelt de Douane vast dat rip-off nog steeds de populairste smokkelwijze van cocaïne is, gevolgd door smokkel in de deklading. 

Bob Van den Berghe verklaarde dat, hoewel de inbeslagnames van cocaïne in Antwerpen daalden, de Latijns-Amerikaanse landen hun inbeslagnames met bestemming Antwerpse haven juist verdubbelden. Populairste bronlanden van de cocaïne blijven Ecuador, Sierra Leone (Afrikaroute), en de Dominicaanse Republiek. 

De samenwerking met de Latijns Amerikaanse landen is dan ook cruciaal. In 2024 werd de samenwerking met Latijns-Amerikaanse landen verder versterkt. Dankzij nieuwe Memoranda of Understanding (MOU's) met Ecuador en Peru, actieplannen met Costa Rica en Panama en de inzet van douaneattachés in Panama en Brazilië, wordt er intensiever samengewerkt om de drugshandel aan de bron te bestrijden. 

In Europa werd de samenwerking op het gebied van drugsbestrijding verder geïntensiveerd tijdens het Belgische Voorzitterschap. De oprichting van de European Ports Alliance (privaat-publieke samenwerking) en de EU Customs Alliance for Borders Expert Team (samenwerking tussen douaneautoriteiten) aan havens-, land- en luchtgrenzen zorgt voor een robuustere aanpak van de grensoverschrijdende drugshandel.

Maar ook op nationaal niveau werd de samenwerking met andere overheidsinstanties en de private sector versterkt.

De presentatie van de jaarcijfers toont aan dat de strijd tegen de drugshandel onverminderd doorgaat. De samenwerking met internationale-, nationale- en Europese partners, alsook de voortdurende investeringen in technologie en human ressources, blijven dan ook cruciaal.