04 mrt 2008 15:17

10 miljoen euro extra voor bijkomende veiligheidsmaatregelen bij spoorwegen

Minister Vervotte trekt 10 miljoen euro extra uit voor bijkomende veiligheidsmaatregelen.

Vandaag wordt in Leuven de 1000ste bewakingscamera plechtig in gebruik genomen in aanwezigheid van minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte, burgemeester Louis Tobback en gedelegeerd bestuurder Jannie Haek. Volgehouden inspanningen dringen zich echter op, want camerabewaking is niet het antwoord op àlle onveiligheidsproblemen.

De federale overheid, op initiatief van minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte, maakt daarom 10 miljoen euro extra vrij voor bijkomende veiligheidsmaatregelen bij het spoor.

Minister Vervotte trekt 10 miljoen euro extra uit voor bijkomende veiligheidsmaatregelen. Vandaag wordt in Leuven de 1000ste bewakingscamera plechtig in gebruik genomen in aanwezigheid van minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte, burgemeester Louis Tobback en gedelegeerd bestuurder Jannie Haek. Volgehouden inspanningen dringen zich echter op, want camerabewaking is niet het antwoord op àlle onveiligheidsproblemen. De federale overheid, op initiatief van minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte, maakt daarom 10 miljoen euro extra vrij voor bijkomende veiligheidsmaatregelen bij het spoor.

1500 camera’s tegen 2010

Naast de bijna verdrievoudiging tijdens de afgelopen jaren van het aantal veiligheidsmensen (van 316 in 1999 naar 900 vandaag, Securail en Spoorwegpolitie samen) en de hechte samenwerking met lokale overheden, politiediensten en gerechtelijke instanties, levert camerabewaking een reële bijdrage tot de veiligheid en het veiligheidsgevoel bij de klanten en het personeel.

In 2006 werd gestart met de installatie van 1500 bijkomende bewakingscamera’s in de 51 grootste stations in België, goed voor een investering van 11 miljoen euro. In de nationale controlekamer in Brussel, recent omgedoopt tot Security Operations Center, worden de beelden dag en nacht opgevolgd, zodat snel en gericht kan worden tussengekomen bij problemen in de stations. Het programma voor de installatie van 1500 bijkomende bewakingscamera’s tegen 2010 zit op schema.

In het proefstation Ottignies bleek het ontradende karakter uit een daling met 21% van het aantal criminele feiten. Tijdens de zeven operationele maanden in 2007 vroeg de politie 221 keer camerabeelden op. In 170 gevallen konden die bijdragen in het onderzoek. De beelden zorgen ook voor een snelle en gerichte tussenkomst bij reële problemen en incidenten.

10 miljoen euro voor extra veiligheidsmaatregelen

Helaas is ook camerabewaking niet het antwoord op àlle onveiligheidsproblemen. Het voorbije jaar tekende de NMBS-Groep een stijging met 20% op van daden van agressie tegenover personeelsleden, hoofdzakelijk treinpersoneel. In een kwart van gevallen ging het zelfs om slagen en verwondingen.

Minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte vindt veiligheid een essentiële voorwaarde voor kwalitatief treinverkeer:

“Agressie is een maatschappelijk fenomeen, maar dat mag ons niet beletten al het nodige te doen om de veiligheid te garanderen, zowel die van de reizigers als van het treinpersoneel. De zorg voor veiligheid moet op een integrale manier gebeuren. Om dit nog beter te kunnen aanpakken wordt er 10 miljoen euro extra voorzien voor bijkomende veiligheidsmaatregelen.”