23 jan 2024 20:58

10 MILJOEN VERDACHTE BERICHTEN NAAR SAFEONWEB IN 2023

Afgelopen jaar stuurden oplettende burgers bijna 10 miljoen berichten door naar verdacht@safeonweb.be. In 2022 waren dat er al 6 miljoen. Gemiddeld kregen we maar liefst 27.000 berichten per dag toegestuurd. 20 februari 2023 was een absolute recorddag met 65645 berichtjes!

Met deze informatie konden wij meer dan 1.200.000 verdachte links detecteren. Minder aandachtige internetgebruikers die toch op zo’n link klikken, worden door ons doorverwezen naar een waarschuwingspagina en dus niet opgelicht. 

Uit eigen onderzoek (Safeonweb, 12/2023) leren we dat 28% van de Belgen al minstens één keer een bericht heeft doorgestuurd naar verdacht@safeonweb.be. Dankzij al deze mails kunnen wij wekelijks waarschuwingen publiceren op Safeonweb.be, onze Facebookpagina en onze X-account. Deze berichten versturen we ook via de Safeonweb App. In 2023 publiceerden we meer dan 75 waarschuwingen over de meest voorkomende actuele phishingberichten.

We willen al deze plichtsbewuste burgers bedanken en hen aanmoedigen om berichten blijven door te sturen. We hebben de informatie van de burger nodig om snel verdachte berichten te kunnen detecteren. We zijn ervan overtuigd dat mensen die berichten doorsturen aandachtige internetgebruikers zijn. Ze hebben niet achteloos geklikt, maar hebben een veel slimmere actie ondernomen. We maken ons sterk dat mensen die berichten doorsturen, kritischer zijn dan gemiddeld en heel waarschijnlijk zelf niet in de val trappen. - Miguel De Bruycker, directeur-generaal Centrum voor Cybersecurity België.