13 mei 2022 19:35

7 jonge patiënten uit Oekraïne in België opgevangen

België vangt patiënten op in het kader van het Oekraïense conflict om hen een aangepaste medische behandeling te bieden. Vandaag arriveerde een eerste konvooi van 7 patiënten op de militaire luchthaven in Melsbroek.

Het gaat om jonge patiënten, van 2 jaar tot 17 jaar, die lijden aan bloedkanker zoals leukemie of solide tumoren zoals hersentumoren.

Deze medische evacuatie was het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen meerdere partners.

De patiënten en hun naasten arriveerden in België vanuit Lviv (Oekraïne) en dan Polen. Daar werd een ziekenhuis opgericht, specifiek voor kinderkankerpatiënten op de vlucht voor de gevechten, om de evacuatie naar verschillende Europese landen te coördineren. De Belgische Vereniging voor Pediatrische Hemato-Oncologie (BSPHO) was het aanspreekpunt met de teams in Polen voor de organisatie van de evacuatie naar ons land. 

KickCancer coördineerde het beheer van de onmiddellijke behoeften van patiënten met vier patiëntenorganisaties die gespecialiseerd zijn in de ondersteuning van patiënten: Aide aux Enfants Cancéreux (A.E.C., Luik), Kinderkankerfonds (Vlaanderen), Sun Child (Brussel) en Tuki (Vlaanderen).

Vanuit Polen werd een chartervlucht georganiseerd naar België via B-FAST*. Een team van pediaters, verpleegkundigen en vertalers hebben de vlucht begeleid. In het Militair Ziekenhuis Koningin Astrid te Neder-Over-Heembeek werd een ontvangstplatform geïnstalleerd. De kinderen werden er heronderzocht door een arts-specialist en dienst Vreemdelingenzaken heeft hen geregistreerd. De BSPHO stond ook in voor de toewijzing aan de verschillende gespecialiseerde centra in België. De  naasten worden door Fedasil gelogeerd in de gemeenten in de buurt van de behandelende ziekenhuizen.

De Europese Commissie komt voor 75% tussen in de transportkosten en verzorgt ook de coördinatie van medische evacuaties.

Verschillende patiëntenverenigingen hebben zich ingezet voor de praktische ondersteuning van de operatie en van de patiënten tijdens hun verblijf in België.

Uit respect voor de patiënten geven we verder geen details vrij.

 

*B-FAST  is  een  interdepartementale  structuur  die  de verzending  van  Belgische  noodhulp naar het buitenland organiseert. De interdepartementale structuur B-FAST bestaat uit het kabinet van de Eerste Minister, van de FODs Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Volksgezondheid en Leefmilieu, Binnenlandse Zaken, Dienst Vreemdelingenzaken, FOD BOSA en van het Ministerie van Defensie.