21 dec 2016 12:50

71.690 bromfietsen en lichte vierwielers ingeschreven tijdens regularisatieperiode

Tijdens de regularisatieperiode voor het inschrijven van bromfietsen en lichte vierwielers (zoals brommobielen, quads en golfkarretjes) werden 71.690 voertuigen geregulariseerd. Daarnaast is voor 43.555 voertuigen enkel de eerste stap van de regularisatie doorlopen.

Sinds 31 maart 2014 moeten alle nieuwe bromfietsen worden ingeschreven bij de DIV en een nummerplaat dragen. Vanaf 11 december 2015 geldt deze verplichting ook voor bromfietsen en lichte vierwielers die vóór 31 maart 2014 werden aangekocht. Om iedere eigenaar de tijd en mogelijkheid te geven om dit in orde te maken, werd een overgangsperiode van 1 jaar voorzien. Die overgangsperiode liep af op 10 december 2016.

De 71.690 ingeschreven en dus geregulariseerde voertuigen betreffen 66.841 bromfietsen met 2 wielen, maar ook 163 gemotoriseerde driewielers en 4.686 lichte vierwielers. Lichte vierwielers zijn voertuigen die zonder bestuurder of bagage minder dan 350 kg wegen en die een maximale snelheid van 45 km/u kunnen halen. De meeste voorkomende voertuigen in deze categorie zijn de mini-auto’s, de zogeheten brommobielen, en de quads.

 

Regularisatie in 2 stappen

Om een voertuig te laten regulariseren moet je eerst met de gelijkvormigheidsdocumenten langsgaan bij bpost. Daar worden de technische gegevens van het voertuig geregistreerd. De eigenaar van het voertuig krijgt van bpost een aanvraagformulier voor inschrijving.

Dit aanvraagformulier moet aan de verzekeraar worden bezorgd. De verzekeraar zorgt voor de inschrijving van het voertuig bij de DIV. Pas als dit gebeurd is en de eigenaar een nummerplaat heeft ontvangen, is het voertuig volledig geregulariseerd.

 

Campagne op sociale media

In de laatste weken voor het einde van de regularisatieperiode lanceerde de FOD Mobiliteit een campagne op Facebook om bromfietseigenaars ertoe aan te zetten om hun voertuig op tijd in te schrijven. Terwijl er in gewone maanden ongeveer 3.000 bromfietsen werden geregulariseerd, liep dit aantal de afgelopen weken op tot 4.000 inschrijvingen per week. De campagne heeft zijn effect dus zeker niet gemist.

 

Verlenging regularisatieperiode

Hoewel deze regularisatiecampagne duidelijk zijn nut heeft bewezen, hebben veel eigenaars hun voertuig toch nog niet ingeschreven. Om die mensen een laatste kans te geven alles in orde te brengen, zal de regularisatieperiode uitzonderlijk met een jaar verlengd worden, tot eind 2017. Het Koninklijk Besluit dat dit mogelijk moet maken, zal binnenkort in het Staatsblad verschijnen.

 

Meer info

Alle informatie over de regularisatieprocedure vind je op de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer:

http://mobilit.belgium.be/nl/wegverkeer/inschrijving_van_voertuigen/kentekenplaten/bromfietsen

 

 

Meer info:

Sven Heyndrickx  – Woordvoerder

FOD Mobiliteit en Vervoer

GSM : 0473/83.64.90

E-mail: pers@mobilit.fgov.be