22 sep 2004 12:00

86 honden in beslag genomen bij een illegale hondenkweker

De dienst Dierenwelzijn van de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu heeft opnieuw een illegale hondenkwekerij aangetroffen.

De dienst Dierenwelzijn van de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu heeft opnieuw een illegale hondenkwekerij aangetroffen.

De dienst Dierenwelzijn had de eigenaar in 2002 reeds gecontroleerd en geconfronteerd met de dierenwelzijnwetgeving waarna hij besloot te stoppen met het kweken van honden. Aanvankelijk leek dat ook het geval te zijn; bij een onaangekondigde controle in die periode werden slechts een viertal eigen honden aangetroffen. Na een anonieme klacht ging een inspecteur-dierenarts van de dienst Dierenwelzijn eind augustus ter plaatse .Het was duidelijk dat de hondenfokkerij de activiteiten hernomen had. De inspecteur ontdekte 23 volwassen honden en tal van puppies. Geen enkele hond was geïdentificeerd en geregistreerd, hoewel dit reeds verplicht is sinds 1998. Bovendien verbleven meerdere dieren in het duister en beschikten de meeste niet over drinkwater. Een proces-verbaal werd opgesteld en aan de fokker werden onmiddellijke dwangmaatregelen opgelegd om de situatie van de dieren te verbeteren en hun welzijn te garanderen. Bij een recente opvolgingscontrole werd vastgesteld dat sommige honden verdwenen waren en dat de eigenaar nieuwe honden had aangenomen. Geblaf verraadde de aanwezigheid van nog meer honden in een afgelegen stal. Deze honden werden aangetroffen in zeer vuile hokken en de kleine rassen herbergde de eigenaar in houten bakken. Geen enkele hond beschikte over drinkwater. De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu heeft meteen alle honden, 35 volwassen dieren en 51 pups, in beslag genomen. Het meldpunt van de dienst Dierenwelzijn kan bereikt worden via telefoon of e-mail: 02/210 51 36 of dierenwelzijn@health.fgov.be Contactpersoon voor de pers: Eric Van Tilburgh 0475/63 04 89