03 mrt 2014 10:30

9 april: vernietiging van illegaal ivoor in België

Op 3 maart, ter gelegenheid van de 30e verjaardag van het CITES-Verdrag (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), heeft de bevoegde minister aangekondigd dat België, in navolging van de Verenigde Staten, China en Frankrijk, beslist heeft om zijn voorraad aan inbeslaggenomen ivoor van de laatste jaren te vernietigen.

Zowel de douane, de politie als de eigen inspectiedienst van CITES controleren de toepassing van de CITES-conventie in ons land en nemen regelmatig ivoor in beslag. In 2013 werd over de hele wereld 41 ton ivoor in beslag genomen.
Deze datum werd niet zomaar gekozen. Op 10 en 11 april zal de Europese Unie immers nieuwe maatregelen bespreken om de illegale handel in wilde dieren en planten tegen te gaan. Ze zal nagaan hoe ze haar beleid op Europees en internationaal niveau kan bijsturen en hoe ze de naleving van de CITES-conventie in de EU kan versterken.
Door de vernietiging van de Belgische voorraad aan ivoor op de vooravond van deze conferentie, stuurt België een sterk signaal uit naar de stropers en handelaars die zich verrijken door de illegale handel in bedreigde dieren en planten. Dit is trouwens de vierde grootste illegale markt ter wereld, na de drugs-, mensen- en wapenhandel.
De ivoorvernietiging (‘ivory crush’) wordt georganiseerd in samenwerking met het IFAW (International Fund for Animal Welfare). “De Belgische regering moet geprezen worden voor dit duidelijk standpunt over ivoorhandel en voor haar inspanningen om de bedreigde olifanten op onze wereld te redden. Niet alleen verliezen we elke 15 minuten een olifant, de ivoorhandel ondermijnt ook de rechtsorde in landen met olifanten en verrijkt de georganiseerde misdaad – het slachten van olifanten moet gestopt worden”  verklaarde Sonja Van Tichelen, European Regional Director van IFAW.
De illegale ivoorhandel in cijfers
36.500 geslachte olifanten per jaar; 100 per dag, 4 per uur, 1 per kwartier!
De “ivory crush” wereldwijd
De Verenigde Staten (november 2013): 6 ton of 18 kg per miljoen inwoners
China (januari 2014): 6,2 ton of 4 kg per miljoen inwoners
Frankrijk (12 februari 2014): 3 ton of 45 kg per miljoen inwoners


Perscontact:
Jan Eyckmans – jan.eyckmans@gezondheid.belgie.be –  0495/25.47.24

Bekijk ook onze teaser op http://youtu.be/95DOVVWuO2I