16 jun 2017 19:17

9e Federale Prijs Armoedebestrijding 2017 beloont 3 projecten met elk € 12.500

Brussel, 16 juni 2017. Drie organisaties : Le petit vélo jaune asbl, Le Centre Théâtral Luxembourgeois, Théâtre des Travaux et des Jours asbl en RIMO Limburg ontvingen vandaag de Federale Prijs Armoedebestrijding 2017.  Deze 3 laureaten zetten zich dagdagelijks in om de armoede bij alleenstaande ouders te bestrijden en om mensen te activeren die in een armoedesituatie verkeren.

De negende editie van deze prijs benadrukt het belang en de inzet van zowel individuen, verenigingen, bedrijven als openbare besturen die dagelijks bijdragen aan de strijd tegen armoede. Julien Van Geertsom, Voorzitter POD MI en Zuhal Demir, Staatssecretaris voor Armoedebestrijding, wensen de drie laureaten te bedanken voor hun creatieve en vernieuwende aanpak met een prijs van 12.500 euro. Zes andere genomineerden gaan elk met 1.250 euro naar huis.

Julien Van Geertsom: “Armoede heeft vele gezichten en raakt een steeds groter wordend en divers publiek. We merken dat mensen zich blijven inzetten in de strijd tegen armoede. Dat bleek duidelijk uit de kwaliteit en de hoeveelheid ingediende dossiers. De jury had heel wat werk om alle dossiers aandachtig te lezen en te bediscussiëren.”

De winnaars van de editie 2017 zijn:

  • Voor Vlaanderen: RIMO Limburg uit Heusden-Zolder.
  • Voor Wallonië: Le Centre Théâtral Luxembourgeois, Théâtre des Travaux et des Jours, asbl uit Durbuy.
  • Voor Brussel: Le petit vélo jaune asbl uit Watermaal-Bosvoorde.

De 6 andere genomineerde projecten zijn:

  • Voor Wallonië: CPAS de Chimay en Form'Anim asbl in Herstal
  • Voor Vlaanderen: OCMW Genk en het Samenwerkingsverband ‘Slaatje Praatje’ van OCMW Berlare, Laarne, Wichelen, Waasmunster en Buggenhout.
  • Voor Brussel: Hobo vzw en Lhiving vzw

Ook dit jaar was Hare Majesteit de Koningin aanwezig bij de uitreiking en betuigt ze zo haar steun en engagement in de strijd tegen armoede. Een belangrijk signaal dat ons sterkt in het idee dat armoede een prioriteit is van iedereen en ons allemaal aanbelangt.

Overzicht van de laureaten en motivatie van de jury

1. RIMO Limburg (Heusden-Zolder)

RIMO Limburg biedt aan kwetsbare buurtbewoners van de wijk Meulenberg in Houthalen-Helchteren onder andere een opleiding tot lasser aan. Samen met de lokale afdeling van het volwassenenonderwijs Qrios en de firma Timmers CS kregen zij zo de kans kregen om in zichzelf te investeren. Het project deed de buurt dromen van een artistiek project op een rondpunt aan een van de belangrijkste invalswegen van de wijk. Door zelf in te staan voor de inrichting van de wijk met een kunstzinnige blikvanger, vonden de buurtbewoners meer binding met hun omgeving en groeide het verantwoordelijkheidsgevoel om de wijk in ere te houden.

De jury is van mening dat deze samenwerking tussen buurtwerk, lokale overheid, onderwijsinstelling en industrie uniek is. Het haalt zo de buurtbewoners uit hun sociaal isolement door zich op een nuttige manier bezig te houden voor hun wijk. Door te investeren in de opleiding van de deelnemers naar een knelpuntberoep schept het unieke samenwerkingsverband duurzame toekomstmogelijkheden voor mensen in armoede.

2. Le petit vélo jaune asbl (Watermaal-Bosvoorde)

“Le Petit vélo jaune” is een dienst voor preventie en ondersteuning bedoeld voor jonge ouders die zich in een toestand van armoede, kwetsbaarheid en/of isolement bevinden, die zich machteloos of ongerust voelen voor de geboorte van hun kind. De begeleiding gebeurt door vrijwilligers die de gezinnen elke week thuis bezoeken, vanaf de geboorte van het kind of zelfs ervoor, om hun ervaringen te delen, praktische tips te geven, de ouders te helpen bij hun administratieve stappen of hen het plezier te laten ontdekken van het spelen, koken, knutselen samen met hun kind. Er wordt een band gecreëerd, een netwerk, zodat elk gezin zich minder geïsoleerd en zelfstandiger voelt.

De jury heeft beslist om “Le Petit Vélo Jaune” de titel van laureaat toe te kennen voor de originaliteit, het specifieke kenmerk en het innoverende karakter van het project. De acties, waarover zorgvuldig is nagedacht, zijn gebaseerd op de vaststellingen en de noden van de verschillende partners en begunstigden. De gratis, lokale, duurzame en vroegtijdige begeleiding die zij dan voorstelt aan de gezinnen helpt hen om uit een complexe en multidimensionele armoede te geraken.

3. Le Centre Théâtral Luxembourgeois, Théâtre des Travaux et des Jours, ASBL (Durbuy)

Gedurende vier jaar heeft “Le Théâtre des travaux et des jours” samengewerkt met twee komieken -acteurs met psychiatrische problemen. De bedoeling: een stuk schrijven over patiënten die een gedwongen hospitalisatie hebben meegemaakt.  Het stuk, met als titel “Un lit d'œufs sur du sable mouvant”, gaat in op de vraag van de integratie van personen met een psychiatrische stoornis in de maatschappij en in een professioneel milieu. Het stuk wordt momenteel voorgesteld in de vorm van een publieke “theaterlezing”, een eenvoudige vorm die het mogelijk maakt om deze tekst te verspreiden op plaatsen die niet noodzakelijk voorzien zijn voor theater. De lezing-voorstelling wordt onderbroken door gesprekken met de bezoekers over onderwerpen die de teksten naar voren brengen. Het project zelf (socioprofessionele integratie van twee personen via een culturele creatie) maakt deel uit van de elementen waarover concreet gedebatteerd wordt.

De jury heeft de kandidaat geselecteerd, omdat hij de lezing-voorstelling verspreidt in milieus waar dit onderwerp niet ter sprake komt in het maatschappelijk debat. Hierdoor toont de kandidaat aan dat deze vragen iedereen raken en de constructieve antwoorden bijdragen tot het creëren van een inclusieve maatschappij en leiden tot een activering van personen in een moeilijke toestand.

Meer informatie over de projecten is te vinden op de website van de POD MI via www.mi-is.be