31 jul 2013 12:47

Aanhoudende hitte houdt ook dieren in haar greep

Dieren die bij zeer hoge temperaturen (bvb. een hittegolf) buiten staan, kunnen net als mensen last krijgen van de warmte. Daarom is het belangrijk dat zij een plekje in de schaduw hebben, zodat ze even aan de zon kunnen ontsnappen. Een aangepast schuilhok in de weide is een goede oplossing, maar ook de natuurlijke bescherming van bomen of struiken kan voldoen. Een nadeel van natuurlijke beschutting zoals bosranden, hagen en dergelijke is echter dat deze vaak stekende insecten huisvesten en de dieren zo voor een dilemma plaatsen. Staan uw dieren in een weide die op geen enkele manier schaduw biedt, dan kan u hen beter binnen houden of tijdig verplaatsen naar een andere locatie die wel beschutting biedt.

Ook gezelschapsdieren hebben behoefte aan de nodige afkoeling. Zorg ervoor dat katten en honden een koele plaats kunnen opzoeken en plaats hokken van konijnen, knaagdieren of vogels niet in de zon. Laat zeker geen dieren achter in de auto, want de temperatuur kan daarin zeer snel heel hoog oplopen, met dodelijke gevolgen. Vermijd ook om dieren grote inspanningen te laten doen.

 

Het is bovendien heel belangrijk dat alle dieren kunnen beschikken over vers drinkwater, want ook zij moeten voldoende drinken bij warm weer.

 

De Dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid heeft twee folders uitgebracht over het welzijn van dieren die op de weide gehouden worden: “Blij in de wei” en “Paarden op de weide”. U kan deze bekijken op www.gezondheid.belgie.be/dierenwelzijn of aanvragen via dierenwelzijn@gezondheid.belgie.be.

 

Contact:

Eric Van Tilburgh

02/524.74.10

0475/630.489