04 okt 2024 16:02

Aanpassingen aan de werking van het FANC

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden een voorontwerp van wet goed voor het verbeteren van de efficiëntie en de werking van het FANC.

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) heeft als opdracht er over te waken dat de bevolking, de werknemers en het leefmilieu beschermd worden tegen de gevaren van ioniserende straling. Om de continuïteit van deze opdracht te waarborgen, alsook om de efficiëntie bij het uitvoeren van deze taak te verhogen, wijzigt het voorontwerp de wet van 15 april 1994 betreffende het FANC.

Het voorontwerp laat onder meer toe een organisatorisch en financieel kader uit te werken voor voorbereidende studies over de diepe berging het kader van vooronderzoek voor vergunningsaanvragen.

Ook wordt de lijst van onverenigbare mandaten aangevuld om de onafhankelijke positie van het Agentschap te waarborgen.

Tot slot geeft het voorontwerp de volgende regering de mogelijkheid om via koninklijk besluit een dotatie vast te stellen die het Agentschap in staat moet stellen om de uitoefening van zijn wettelijke opdracht te verzekeren.

Het voorontwerp wordt ter advies voorgelegd aan de Raad van State.

Voorontwerp van wet houdende wijziging van de wet van 15 april 1994 betreffende de bescherming van de bevolking en van het leefmilieu tegen de uit ioniserende stralingen voortspruitende gevaren en betreffende het Federaal Agentschap voor nucleaire controle