08 nov 2023 20:45

Actiedag Douane betreffende illegale productie van sigaretten

Op woensdag 8 november 2023 heeft de Algemene Administratie van Douane en Accijnzen een actiedag betreffende illegale productie van sigaretten georganiseerd.

In het Gentse havengebied werd een illegale sigarettenfabriek ontmanteld. Deze was ingericht met een moderne productie- en verpakkingsinstallatie, goed voor een geschatte productiecapaciteit van 250 mastercases per dag. Er zijn aanwijzingen dat er in shiften werd gewerkt aangezien de site voorzien was van slaapplaatsen voor 20 personen. Er werden ongeveer 10 miljoen sigaretten van het merk Marlboro in beslag genomen met Engelse opschriften. Deze stonden klaar voor verzending.  Bovendien werd er 2,4 ton versneden tabak in beslag genomen en 50 paletten met tabaksprecursoren. Er werden bij de inval 17 personen gearresteerd, waarvan 13 met de Oekraïense en 4 met de Armeense nationaliteit. 

In Mol werd een versnijdingsplaats en een droogplaats van tabak aangetroffen. Er stonden 2 versnijdingsmachines en 1 droogtrommel. Er werd 5 ton versneden tabak en 5 ton ruwe tabak in beslag genomen. Er waren ook veel lege tabaksdozen aanwezig.

In Moeskroen werden er ook 5 miljoen sigaretten ontdekt in een opslagplaats.

In totaal werden tijdens de actiedag ongeveer 15 miljoen sigaretten en 7,4 ton versneden tabak in beslag genomen. 

De ontdoken rechten (accijns, bijzondere accijns en btw) voor deze sigaretten en versneden tabak (rooktabak) bedragen in totaal 8 miljoen €.

Dit jaar werden in totaal, inclusief deze actiedag, in België al 6 illegale productiesites van sigaretten ontmanteld, alsook 11 opslagplaatsen en 2 versnijdingsplaatsen.

Dit brengt de totale inbeslagnames voor 2023 op 307.966.009 sigaretten, 79,5 ton rooktabak, 26,1 ton waterpijptabak en 41,7 ton ruwe tabak.

De totale ontdoken rechten (accijns, bijzondere accijns en btw) voor dit jaar komen op 153 miljoen €.