04 jun 2024 18:00

Actiedag: illegale productie van sigaretten

De Belgische douane heeft vandaag 4 juni 2024 tijdens een actiedag in het kader van de strijd tegen de illegale productie van sigaretten visitaties uitgevoerd op drie locaties.

Jumet

In Jumet, nabij Charleroi in de provincie Henegouwen, werd een grote, illegale sigarettenfabriek aangetroffen met twee productielijnen en een verpakkingslijn, evenals sigarettenprecursoren, 10 ton tabak en 5.000.000 afgewerkte sigaretten, onder andere verpakt als Marlboro Red. De site was voorzien van een volledig gerenoveerd woonvertrek voor de werkkrachten. Elf verdachten van Oekraïense nationaliteit en één verdachte van Russische nationaliteit waren ter plekke aanwezig op het moment van de interventie en werden aangehouden voor verhoor.

In Ronse, provincie Oost-Vlaanderen, werden in een magazijn 10.900.000 sigaretten aangetroffen, deels Marlboro Red en deels Marlboro Gold, alsook 33 paletten sigarettenprecursoren, vooral bestaande uit packet blanks (nog onbedrukte verpakkingsdoosjes) en ook sigarettenfilters. Opmerkelijk feit is dat op deze locatie een paletscanner werd aangetroffen. Deze zou vermoedelijk bedoeld zijn voor het testen van dekladingen ter voorbereiding van illegale transporten. Daarnaast werd nog een vrachtwagen in beslag genomen.    

In Beveren, eveneens provincie Oost-Vlaanderen, werden in een stockageruimte 6 dozen tabak en resten van precursoren aangetroffen. De persoon die deze locatie betrok, werd aangehouden voor verhoor.

De 15.900.000 sigaretten en 10 ton tabak die tijdens deze actiedag in beslag werden genomen vertegenwoordigen respectievelijk 7,7 miljoen euro en 3,3 miljoen euro aan ontdoken rechten.

Dit brengt het aantal reeds door de douane in beslag genomen sigaretten gedurende 2024 op meer dan 150 miljoen.