14 jan 2011 12:06

Algemene rampen

Erkenning als algemene ramp

Erkenning als algemene ramp


De ministerraad gaat akkoord met het voorstel van minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom om een aantal uitzonderlijke weersomstandigheden als ramp te erkennen en hun draagwijdte vast te leggen. Het gaat om twee ontwerpen van koninklijk besluit:  

  • de overvloedige regenval die plaatsvond op 16 augustus 2010 in Blankenberge, Bredene, Brugge, Deerlijk, De Haan, Diksmuide, Gistel, Heuvelland, Hooglede, Houthulst, Izegem, Jabbeke, Knokke-Heist, Menen, Meulebeke, Roeselare, Zuienkerke  in de provincie West-Vlaanderen
  • de overvloedige regenval die plaatsvond op 26 augustus 2010 in Ardooie, Heuvelland, Hooglede, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Lichtervelde, Oostkamp, Pittem, Roeselares, Staden, Tielt, Wingene, Zonnebeke in de provincie West-Vlaanderen.

Bepaalde natuurrampen worden gedekt door de brandverzekering. Sinds maart 2007 komt elke polis 'brand-eenvoudig risico' tussen bij natuurrampen zoals overstromingen, overlopen en opstuwen van openbare riolen, aardbevingen, aardverschuivingen of grondverzakkingen.

Het rampenfonds komt enkel tussen als de goederen niet verzekerd zijn wegens de financiële toestand van het slachtoffer: personen die recht hebben op een leefloon of een gelijkwaardige financiële hulpverlening, of als de goederen niet gedekt worden door de verzekering: de niet-binnengehaalde oogsten, de levende veestapel buiten het gebouw, de bodem, de teelten, de bosaanplantingen, of wanneer de goederen geen eenvoudig risico vormen: onder andere goederen die een bepaald verzekerd bedrag overschrijden, en als het gaat om schade aan openbare domeingoederen.