03 apr 2008 19:09

ATV Jules Verne met succes aan internationaal ruimtestation gekoppeld

Sabine Laruelle, minister van KMO's, Zelfstandigen, Landbouw en Wetenschapsbeleid

Sabine Laruelle, minister van KMO's, Zelfstandigen, Landbouw en Wetenschapsbeleid

Minister van Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle is tevreden dat het onbemande ruimtevrachtschip Jules Verne met succes aan het internationale ruimtestation ISS is gekoppeld. Het ATV (Automated Transfer Vehicle) zal het ISS bevoorraden en afval naar de aarde terugbrengen. De geslaagde koppeling is een groot succes voor het federale Wetenschapsbeleid en voor de acht Belgische ondernemingen die aan de ontwikkeling van het vrachtschip meewerkten.

Aan de koppeling gingen twee tests vooraf:
• de eerste test had plaats op zaterdag 29 maart. Daarbij naderde Jules Verne tot op 3,5 kilometer van het ISS.
• tijdens de tweede test op maandag 31 maart kwam het ATV tot op elf meter van het ruimtestation.

De tests gebeurden met een snelheid van 28.000 kilometer per uur en werden nauwgezet gevolgd vanuit het controlecentrum van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA in Toulouse (Frankrijk).

Het ruimtevrachtschip Jules Verne werd op 8 maart 2008 met een Europese Ariane 5-raket in Kourou (Frans-Guyana) gelanceerd, in het bijzijn van minister Sabine Laruelle en Jean-Jacques Dordain, directeur-generaal van de ESA. Het is het eerste ATV dat door de ESA werd ontworpen om vracht (voedsel, water, wetenschappelijk materiaal) naar en van het ISS te vervoeren. Jules Verne kan tot 9,5 ton lading vervoeren. Na zes maanden zal het ATV, geladen met afval, van het ISS worden losgekoppeld. Het zal vervolgens in de dampkring opbranden.

Naast Jules Verne is de ESA van plan vier gelijkaardige ATV’s te ontwikkelen, als de ESA-lidstaten dat wensen. Minister Sabine Laruelle zal hierover praten tijdens de volgende ESA-ministerraad in november 2008. België draagt voor 3% bij in het ISS. Die financiering zal de volgende jaren wellicht worden gehandhaafd.