14 jun 2022 10:34

Belgian Day: België in de schijnwerpers op de Floriade Expo 2022 op 18 juni

Op zaterdag 18 juni hangt er een vleugje België in de lucht boven wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 te Almere in Nederland. Belgian Day verwelkomt culturele en feestactiviteiten in het Belgische paviljoen en de tuin. Zowel Jef Neve, Vlaams pianist, als Nicolas Kummert, Naams jazz-zanger en saxofonist en de Brusselse musicus en componist Henri PFR worden verwacht.

logo floriade

Zowel de Belgische overheid als leden van de Belgische gemeenschap in Nederland en ondernemingen en actoren van het project komen bijeen rond het paviljoen en zijn typisch Belgische tuin. Piano, jazz en elektronische muziek made in Belgium kleuren die dag zwart-geel-rood dankzij genodigden Jef Neve, Nicolas Kummert en Henri PFR.

Het paviljoen en de tuin van zo’n 500m² zijn ontworpen door Nicolas Godelet Architectes & Ingénieurs uit Yvoir. Het team werd geselecteerd na een wedstrijd uitgeschreven door BelExpo om België zes maanden lang te vertegenwoordigen te Almere. Hun ‘regenereerbare en eetbare tuin' overtuigde de jury, die lette op criteria als esthetiek en duurzaamheid. De planten zijn typisch voor België en 60% ervan is eetbaar.

Voor Floriade 2022 met als thema Growing Green Cities heeft het bureau een project bedacht dat tegelijk architectonisch, geometrisch (talloze verwijzingen naar de driehoek) en natuurlijk is, naar het voorbeeld van de Belgische tuinen. In het midden staat een modern paviljoen waar de drie gewesten zullen uitpakken met Belgische troeven in sierteelt en landbouw.

De architectuur van het paviljoen is zo ontworpen dat de milieu-impact tot een minimum wordt beperkt. Elk gekozen materiaal is volledig herbruikbaar of afbreekbaar, koolstofarm, regenereerbaar en natuurlijk. Van aarde, hout en hennep tot natuurlijk composteerbaar bioplastic: alles wordt aan het eind van de tentoonstelling hergebruikt of gerecycleerd.

De federale regering, de gewesten en gemeenschappen werken hieraan samen met BelExpo.

Almere ligt op ongeveer 30 km van Amsterdam en verwelkomt sinds 14 april de 7de editie van Floriade Expo 2022. Deze tuinbouwtentoonstelling die om de tien jaar plaatsvindt, duurt tot 9 oktober a.s. Er worden 2 miljoen bezoekers verwacht.