01 dec 2015 11:28

België blokkeert 411 websites die namaakproducten verkopen

De Douane en de FOD Economie hebben de toegang tot 411 websites geblokkeerd, in het kader van een grootschalige internationale operatie rond websites die namaakgoederen aanbieden. Wereldwijd zijn in totaal 999 domeinnamen geblokkeerd.

De Douane en de FOD Economie namen deel aan een internationale actie (“In Our Sites VI”) van Interpol  om websites die namaakproducten verkopen ontoegankelijk te maken. De consumenten die deze websites willen bezoeken, hebben geen toegang meer tot de site of krijgen een informatiepagina te zien met uitleg over deze actie in de strijd tegen namaak.

Voor België werden 411 websites met domeinnamen die eindigden op “.be” of “.eu” geblokkeerd:  83 door de Douane en 328 door de FOD Economie. Hoewel die domeinnamen eindigden op “.be” of “.eu”, zijn ze niet beheerd in ons land.

De websites vertoonden verschillende inbreuken.

• Ze boden namaakgoederen aan terwijl ze zich als het oorspronkelijke merk voordeden.
• Ze veroorzaakten oneerlijke concurrentie ten opzichte van de legitieme ondernemingen.
• Ze tastten de belangen van de consumenten zwaar aan doordat de consument de goederen niet ontvangt, want de Douane neemt ze in beslag en de consument moet voor de vernietiging ervan betalen.
• Ze specificeerden de identiteit niet van de verantwoordelijke van de website, terwijl iedere handelaar dit verplicht is.

Hoe namaak online herkennen?

Enkele tips:
- Een zeer lage prijs voor een merkproduct.
- Een website die niet zo professioneel oogt als je mag verwachten van een bekend merk.
- Een website waarop geen identificatiegegevens van de onderneming te vinden zijn.