06 okt 2021 10:18

België coördineert COVAX-donaties vanuit Europa

Het COVAX-systeem is een internationaal initiatief onder leiding van de Wereldgezondheidsorganisatie, de Coalition for Innovations in Epidemic Preparedness (CEPI) en GAVI-de Vaccinalliantie, met als doel te zorgen voor een eerlijke toegang tot vaccinatie tegen Covid-19 in bijna 100 landen. België heeft zich vrijwillig aangemeld om de donaties door EU landen van Johnson & Johnson (J&J) enkele dosis vaccins te coördineren. De FOD Volksgezondheid zal de operaties coördineren.

Via het COVAX-systeem zullen 92  ontwikkelingslanden gratis vaccins krijgen om een vaccinatiegraad van 20 % van de betrokken gebieden te kunnen garanderen. Voor elk vaccin zorgt een specifiek land voor de coördinatie. Zweden coördineert donaties voor AstraZeneca, Frankrijk voor Pfizer en België heeft zich vrijwillig aangemeld om de donaties vanuit de EU van J&J vaccins te coördineren. Deze vaccins spelen een bijzonder belangrijke rol in de vaccinatiecampagne omdat er maar één injectie nodig is, wat het tempo helpt versnellen.

 

Om donaties mogelijk te maken heeft de Federale Minister van Volksgezondheid van België  een contract getekend met GAVI-de Vaccinalliantie en met J&J. De coördinatie, die bestaat uit het ontvangen van donatievoorstellen, het analyseren en doorsturen zal dus kunnen beginnen. Landen hebben in het begin aankoopbeloftes gemaakt; het teveel aan vaccins kan nu gemakkelijk gedoneerd worden aan COVAX.

 

COVAX en de Belgische coördinatie zullen toelaten om een groot aantal vaccindoses efficiënt en sneller te leveren aan de landen in nood, wat essentieel is om de epidemie wereldwijd te vertragen en om verdere mutatie van het virus tegen te gaan.

Medebestuurders van COVAX zijn de CEPI, GAVI-de Vaccinalliantie en de Wereldgezondheidsorganisatie. Het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF)  is bij de operatie betrokken.