30 jul 2014 17:38

België herdenkt: Herdenking van de 100ste verjaardag van de Eerste wereldoorlog op 4 augustus in Luik

De Eerste Wereldoorlog, tussen 1914 en 1918, wijzigde grondig de geschiedenis van België en van de hele wereld. Tientallen landen voerden strijd op Belgische bodem. Het moedige gedrag van België heeft een mobiliserende uitstraling gehad en het belang van internationale samenwerking bevestigd. Ondanks het feit dat de laatste menselijke getuigen overleden zijn, blijft deze oorlog voortleven in het collectieve geheugen van ons land.

Op 4 augustus 2014 in Luik, herdenkt België de honderdste verjaardag van het begin van de Eerste Wereldoorlog. Vertegenwoordigers van alle overheidsniveaus in België en afgevaardigden van landen uit de hele wereld zullen aanwezig zijn. De nationale plechtigheid staat in het teken van de nagedachtenis aan de vele oorlogsslachtoffers … soldaten, burgers, Belgen en buitenlanders, die op Belgische bodem het leven lieten. De plechtigheid eert ook het moedige verzet van België en in het bijzonder van de forten van Luik, na de schending van de Belgische neutraliteit.

Nationale herdenking

Voor de plechtigheid ontvangen koning Filip en koningin Mathilde de staatshoofden en regeringsleiders. De plechtigheid zelf gaat door aan het Herdenkingsmonument voor de Geallieerden in Cointe (Luik), dat ter ere van de geallieerde oud-strijders van de Eerste Wereldoorlog werd gebouwd. De plechtigheid zal sober verlopen en staat in het teken van de verzoening. De Koning zal de troepen schouwen en een eresaluut bij de vlag brengen. Na de vertoning van een kortfilm gemaakt door het Ministerie van Defensie houden koning Filip, de Franse president François Hollande, de Duitse president Joachim Gauck, prins William, hertog van Cambridge en eerste minister Elio Di Rupo een toespraak. Ze vertegenwoordigen de partnerlanden van België bij deze herdenking.

In de namiddag volgt een herdenking van de toekenning van het Franse Legioen van Eer aan de stad Luik, die als eerste buitenlandse stad, de hoogste Franse nationale onderscheiding verkreeg voor zijn verzet. De Patrouille de France (Franse luchtmacht) en de Luchtcomponent van de Belgische strijdkrachten zullen de stad overvliegen tijdens deze herdenking.

Activiteiten in Luik

Door de kleine omvang van de locaties zijn de plechtigheden enkel voorbehouden voor de vele gasten, maar in het stadscentrum van Luik is het hele gebeuren te volgen op grote schermen. Het wordt ook uitgezonden via de RTBF en andere binnen- en buitenlandse zenders.

In het weekend van 1 tot en met 4 augustus 2014 staat de stad Luik in het teken van de herdenking. In heel Luik worden activiteiten georganiseerd voor het grote publiek. Defensie organiseert er onder meer een authentiek dorp 14-18. Binnenlandse en buitenlandse militaire muziekkapellen zullen er spelen. Iedereen kan meedansen op de Bal Populaire … Het volledige programma kunt u raadplegen op de website van de provincie Luik (FR).

Sensibiliseringscampagne

Om heel België te betrekken bij de herdenking, lanceerde de FOD Kanselarij van de Eerste Minister een sensibiliseringscampagne met als motto België herdenkt. Sinds vorige week zijn de spots te horen en te zien op Belgische radio en televisie, en zijn de affiches te zien in metro- en treinstations en in de luchthavens. Meer informatie vindt u ook op www.be14-18.be.

Vervolg van de nationale herdenking

Op 4 augustus 2014 wordt de honderdste verjaardag van het begin van de eerste wereldoorlog herdacht. In Ieper en Nieuwpoort wordt op 28 oktober 2014 de honderdste verjaardag van de slag bij Ieper herdacht met als thema: de weigering van de onderwerping, het onder water zetten van de IJzervlakte en een eerbetoon aan Koning Soldaat. In Brussel wordt op 11 november 2018 de honderdste verjaardag van de ondertekening van de wapenstilstand herdacht en wordt het einde van de oorlog en de terugkeer naar de vrede en de heropbouw belicht. Deze laatste herdenking wordt een waar volksfeest.

Meer info over de activiteiten voor het grote publiek op de website van de provincie Luik (FR).

Meer info over het programma van de officiële evenementen op de website www.be14-18.be.