02 mei 2023 08:10

België kondigt het einde van phishing aan

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) en de Cyber Security Coalition lanceren vandaag Surfen zonder zorgen, een reeks eenvoudige en toegankelijke online opleidingen over cybersecurity.   In het eerste deel Kijk uit waar je naartoe gaat! Leer je valse berichten die in onze e-mailboxen en op onze mobiele telefoons binnenkomen, herkennen. Om zo veel mogelijk mensen te bereiken, zal ook de bankensector deze serie massaal delen. Als iedereen frauduleuze berichten leert te herkennen, kan België echt het einde van phishing aankondigen.

Diefstal van bankcodes, paswoorden of vertrouwelijke informatie is een plaag die iedereen treft. In de loop der jaren is het zelfs een echt maatschappelijk probleem geworden. Hoewel steeds meer Belgen weten dat ze moeten oppassen wanneer ze een bericht met een link ontvangen (in 2022 werden 6 miljoen frauduleuze berichten gemeld op verdacht@safeonweb.be), trappen sommige mensen nog steeds in de val van fraudeurs.

We zijn allemaal verantwoordelijk voor onze online veiligheid. Dat betekent niet dat iedereen weet hoe zich te beschermen. Met Surfen zonder zorgen willen we alle Belgen de tools geven om zich te beschermen tegen fraudeurs en cybercriminelen. Kijk uit waar je naartoe gaat, het eerste deel van de reeks, helpt mensen een onderscheid te maken tussen een legitiem en een frauduleus bericht. Het is net zoals wanneer je op het perron staat. Voordat je op de trein stapt, kijk je naar je bestemming. Door te kijken waar de trein heen gaat, kun je onaangename verrassingen voorkomen.
Miguel De Bruycker
directeur-generaal Centrum voor Cybersecurity België

Hoewel phishing alle burgers in hun privéleven treft, is het ook een van de grootste risico's voor Belgische bedrijven.

Meer dan 90% van de aanvallen op bedrijven in België begint met een phishingmail. Kijk uit waar je naartoe gaat, kan ook gebruikt worden door professionele organisaties om hun werknemers bewust te maken van wat hun belangrijkste cyberbeveiligingsrisico blijft, phishing.
Jan De Blauwe
voorzitter Cyber Security Coalition

Kijk uit waar je naartoe gaat is het eerste deel van de serie Surfen zonder zorgen. De volgende delen gaan over online scams, online accounts beschermen, online gegevens beschermen, enz.

Het is vanaf vandaag beschikbaar op www.safeonweb.be.

Ga naar Surfen zonder zorgen.

 

 

Over het Centrum voor Cybersecurity België

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) is de nationale autoriteit voor cyberveiligheid in België. Het CCB superviseert, coördineert en waakt over de toepassing van de Belgische cyberveiligheidsstrategie. Door optimale informatie-uitwisseling kunnen bedrijven, de overheid, aanbieders van essentiële diensten en de bevolking zich gepast beschermen.  www.ccb.belgium.be

Over de Cybersecurity Coalition

De Cyber Security Coalition heeft als missie de Belgische cyberveiligheid weerbaarder te maken door een sterk ecosysteem voor cyberbeveiliging op nationaal niveau uit te bouwen. Dit is mogelijk door de vaardigheden en expertise van de academische wereld, bedrijven en de overheid samen te brengen in een op vertrouwen gebaseerd platform dat zich focust op het bevorderen van informatie-uitwisseling, operationele samenwerking, het formuleren van aanbevelingen voor efficiëntere beleidslijnen en richtlijnen, en tenslotte het uitvoeren van gezamenlijke bewustmakingscampagnes voor burgers en organisaties. Meer dan 1,200 vertegenwoordigers van onze 160 lid organisaties nemen deel aan onze activiteiten en dragen zo bij aan onze missie.