25 apr 2017 15:50

België schakelt versnelling hoger in strijd tegen ransomware

Politie en Centrum voor Cybersecurity België werken samen met internationale speler Kaspersky Lab om ransomware aan banden te leggen.

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) en de Federal Computer Crime Unit (FCCU) van de politie hebben vandaag hun aanvalsplan tegen ransomware voorgesteld. Ransomware is een computervirus dat zich in je computer of smartphone nestelt, er je bestanden versleutelt en ze pas vrijgeeft na betaling van losgeld. “We merken dat het aantal aanvallen met ransomware elk jaar toeneemt”, zegt Walter Coenraets, hoofd van de FCCU. “Steeds meer Belgen worden zo slachtoffer van deze plaag.”

Dat bevestigt ook Kaspersky Lab. Volgens hun onderzoek werden er in de periode 2015-2016 wereldwijd meer dan 5 keer meer gebruikers besmet met ransomware dan in dezelfde periode het jaar daarvoor. In België waren dit zelfs 22 keer meer besmettingen van 275 in 2014-2015 naar 6.261 besmettingen het jaar daarop. Om deze snel groeiende malwareplaag een halt toe te roepen gaan het Federaal Cyber Emergency Team (CERT.be), dat onder het beheer van het CCB valt, en de FCCU een partnerschap aan met het project: ‘No More Ransom’. Dit project werd opgericht door Europol en de Nederlandse politie in samenwerking met Kaspersky Lab en Intel Security om ransomware wereldwijd te bestrijden. De bijhorende website, www.nomoreransom.org, biedt slachtoffers van ransomware gekende decryptiesleutels aan om je bestanden vrij te geven zonder dat je er losgeld voor hoeft te betalen. Bovendien kan je er ook terecht voor tips rond preventie.

Ondertussen krijgt het ‘No More ransom’ project al heel wat ondersteuning van talrijke overheids- en privépartners in heel Europa en daarbuiten. Onder andere de Franse politie, de Europese Commissie en het Japanse Cybercrime control center zijn al partners. “Deze internationale samenwerking is van vitaal belang,” verduidelijkt Jo De Muynck, directeur ad interim van CERT.be. “Het internet kent geen landsgrenzen. Zolang wij deze wel kennen in onze strijd tegen cybercriminaliteit, zijn we kansloos.”

Het Centrum voor Cybersecurity (CCB) heeft bovendien een document gepubliceerd met informatie over hoe je beter te beschermen tegen ransomware. Het document lijst maatregelen op die je kan nemen om te voorkomen dat je door ransomware geïnfecteerd raakt en geeft je ook advies over wat je moet doen wanneer je toch ransomware op je computer of laptop hebt. “Als gouden regel kunnen we je hier meegeven dat je best zorgt voor een gepaste bescherming en regelmatig back-ups maakt“, besluit Miguel De Bruycker, directeur van het CCB. Je kan dit document raadplegen via www.ccb.belgium.be.

Over het Centrum voor Cybersecurity België:
Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) is het nationale centrum voor cyberveiligheid in België. Het CCB stelt tot doel het superviseren, het coördineren en het waken over de toepassing van de Belgische strategie betreffende cyberveiligheid. Door het optimaliseren van de informatie-uitwisseling zullen de bevolking, de bedrijven de overheid en de vitale sectoren zich gepast kunnen beschermen.
www.ccb.belgium.be

Over het Federaal Cyber Emergency Team:
Het Federaal Cyber Emergency Team (CERT.be) staat onder de bevoegdheid van het Centrum voor Cybersecurity België. Het is een technisch expertisecentrum waarbij overheidsdiensten en vitale sectoren terecht kunnen voor advies, coördinatie en preventie rond cyberincidenten.
www.cert.be

Perscontact Centrum voor Cybersecurity België/ CERT.be
Maarten Thimpont
T: +32 2 501 05 63
maarten.thimpont@ccb.belgium.be

Perscontact Federale Politie
T: +32 (0) 477 501 801
federal.press@police.belgium.eu

Over Kaspersky Lab
Kaspersky Lab is een wereldwijd opererend, in 1997 opgericht cybersecuritybedrijf. Kaspersky Labs diepgaande expertise op het gebied van inlichtingen en beveiliging wordt wereldwijd voortdurend omgezet in beveiligingsoplossingen en -diensten ter bescherming van bedrijven, kritieke infrastructuur, overheden en consumenten. Het uitgebreide beveiligingsportfolio van het bedrijf omvat toonaangevende endpoint-bescherming en gespecialiseerde beveiligingsoplossingen en diensten voor de bestrijding van geavanceerde en zich continu ontwikkelende digitale dreigingen. Technologieën van Kaspersky Lab bieden bescherming aan ruim 400 miljoen gebruikers en helpen 270.000 zakelijke klanten om hun meest waardevolle bezit te beschermen. Meer informatie op www.kaspersky.com.

Perscontact Kaspersky Lab Caroline Breure
T : +31 30 752 9500
caroline.breure@kaspersky.com