23 jun 2014 15:17

België sloot 71 websites die namaakgoederen verkochten.

België sloot 71 websites die namaakgoederen verkochten. Dit gebeurde tijdens de vierde editie van de internationale operatie “In Our Sites”.

De cel "Cybersquad" van de Algemene Administratie van Douane en Accijnzen sloot er 65, de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie 6. Wereldwijd werden 188 domeinnamen in beslag genomen. De cel "Cybersquad" van de douane is een relatief kleine dienst met uiterst gemotiveerde jonge mensen die met deze actie een prachtig resultaat behaalt.

De cel onderzocht tevens via welke websites het gros van de namaak in België werd gekocht. Dagdagelijks worden honderden postpakketten met namaakgoederen onderschept. Ze schreef de geadresseerde aan met de vraag op welke website hij de goederen kocht. 85 % van de namaak die België binnenkomt is gekocht op een veilingsite, waarbij de Chinese shops 56 % voor hun rekening nemen. De Belg heeft dus ook op het internet de weg gevonden naar goedkope namaak.

Daarnaast merkt de douane ook een stijgende verkoop van namaak via sociale media en nu zelfs via mobiele applicaties.

De douane probeert de burger te helpen door deze verkoopkanalen zo snel mogelijk te sluiten. Indien de goederen onderschept worden, kan de merkhouder van de goederen aan de koper vaak een dure schadevergoeding vragen. Namaak is slecht voor de lokale economie en is meestal van slechte kwaliteit. Onderschepte goederen worden vernietigd.