12 sep 2022 08:52

België stuurt 10 toptalenten naar de European Cyber Security Challenge in Wenen

Volgende week vertrekken onze Belgian Red Daemons naar Wenen om ons land te vertegenwoordigen op de jaarlijkse European Cyber Security Challenge (ECSC 2022). Ze nemen het op tegen teams uit 26 andere Europese landen. Drie dagen lang zullen ze puzzelen en hun hersenen breken over uiteenlopende cybersecurity thema’s. Het is intussen voor de 3de keer dat een Belgisch team deelneemt aan deze Challenge.

Cybersecurity zit in de lift. Er is een grote nood aan cybersecurity-experten in bedrijven en organisaties en ook bij veiligheids- en politiediensten. Challenges als deze moedigen jongeren aan om te kiezen voor een boeiende carrière in het domein van cybersecurity.

Red Daemons

Wie zijn deze toptalenten en hoe worden ze klaargestoomd?

De deelname van de Belgian Red Daemons is een gezamenlijk initiatief van NVISO en het Centrum voor Cybersecurity België (CCB). Zowel de praktische organisatie, de sponsoring en de voorbereidende workshops worden door deze partners voorzien.

Volg de Belgian Red Daemons

Nieuwsgierig hoe ze zich voorbereiden en de challenge beleven? Volg de Belgian Red Daemons op social media:

Om als land onszelf te beschermen tegen cyberdreigingen moeten we inzetten op meerdere luiken: informeren van mensen over de risico’s, uitwisselen van informatie over dreigingen en het trainen van geschikte mensen met kennis ter zake. Wij hopen dat met het organiseren en steunen van events zoals de ECSC, we al deze pijlers een boost kunnen geven. Tijdens de ECSC zullen de teams bovenop de klassieke CTF-ervaring ook in aanraking komen met andere aspecten van cybersecurity door zowel te moeten verdedigen als aan te vallen. Zo leren de deelnemers in korte tijd zeer veel van mogelijke technieken en om probleem oplossend te werken. Daarnaast biedt het event een uitgelezen kans om nieuwe relevante contacten te leggen. Kortom, deelname aan het ECSC biedt cybersecurity-talenten legio opportuniteiten!
Nik Dubois
Nik Du Bois, expert Centrum voor Cybersecurity België & Red Daemons coach
De afgelopen 8 jaar heeft de Cyber Security Challenge Belgium duizenden Belgische studenten aangetrokken die geïnteresseerd zijn in het testen van hun vaardigheden, leren en plezier hebben met cyber. Dit is een bewijs dat België het talent en de mensen heeft om het verschil te maken in cybersecurity. We wensen het fantastische Belgian Red Daemons team veel succes in Wenen, want we werken al hard aan de 2023 editie van de Cyber Security Challenge Belgium!
Vincent Defrenne
Director Cyber Strategy & Architecture (NVISO)

Facts and figures ECSC 2022

  • Oostenrijk, Wenen, 13 tot 16 september 2022
  • 27 deelnemende landen, https://ecsc.eu/#mapcontainer
  • De 10 deelnemers zijn de 4 winnaars en 6 best scorende deelnemers van CSCBE 2022
  • Teamleader en technische coach: Nik Du Bois (CCB)
  • Coach: Jeroen Beckers (NVISO) 
  • Team advisors: Annika ten Velden (NVISO) en Caroline Breure (CCB)

Media

Voor de pers, niet voor publicatie

Ontmoet de Belgian Red Daemons

Wil je de Red Daemons ontmoeten, dan kan je ze uitzwaaien (13 september, tussen 7:00-8:30) of verwelkomen op Brussels Airport (17 september, aankomst om 14:00 uur), of je kan een exclusief interview aanvragen via het perscontact hieronder.

 Perscontact Centrum voor Cybersecurity België

 

Nik Du Bois

+32 470 89 22 53

nik.dubois@ccb.belgium.be

 

Over de ECSC:

De European Cyber Security Challenge biedt de mogelijkheid om Europa's beste cybersecuritytalent te ontmoeten. Het stelt je in staat om samen te werken en te netwerken met experts, om te groeien en te leren door complexe uitdagingen op te lossen en om je carrièrekansen te boosten door toonaangevende organisaties te ontmoeten. ECSC bewijst dat je een ‘aanstormend talent’ bent dat geen uitdaging uit de weg gaat. https://www.europeancybersecuritychallenge.eu    

Het event wordt jaarlijks aangedreven door ENISA (EU Agency for Cybersecurity): https://www.enisa.europa.eu/topics/cybersecurity-education/eu-cyber-challenge    

Over de Cybersecurity Security Challenge Belgium:

Sinds 2015 is er jaarlijks een Cyber Security Challenge Belgium (CSCBE) om de passie voor security aan te wakkeren bij afstuderende studenten. Na 8 succesvolle edities, elk jaar groter dan het vorige jaar, is de CSCBE een niet te missen evenement geworden zowel voor studenten als de security community. Volgens de principes van een Capture The Flag (CTF) is deze cybersecuritywedstrijd een spel.

De Cyber Security Challenge Belgium wordt jaarlijks georganiseerd door NVISO en Toreon: https://www.cybersecuritychallenge.be/

Over het Centrum voor Cybersecurity België:

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) is het nationale centrum voor cyberveiligheid in België. Het CCB stelt tot doel het superviseren, het coördineren en het waken over de toepassing van de Belgische strategie betreffende cyberveiligheid. Door het optimaliseren van de informatie-uitwisseling zullen de bevolking, de bedrijven de overheid en de vitale sectoren zich gepast kunnen beschermen.

Het CCB steunt de Cyber Security Challenge Belgium (CSCBE), het Belgische luik van de ECSC en de nationale voorronde voor de ECSC. Het CCB staat in voor de deelname van het Belgisch team aan ECSC 2022. Meer informatie: https://www.ccb.belgium.be.