10 okt 2013 15:54

België verwelkomt de 15e Europese dag voor Orgaandonatie en -Transplantatie

Op zaterdag 12 oktober vindt de 15e Europese Dag voor Orgaandonatie en –Transplantatie plaats. Voor het eerst wordt deze dag door België georganiseerd. Om deze speciale verjaardag te vieren, maar vooral om de orgaandonoren en hun familie in de bloemetjes te zetten, organiseren Beldonor en de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu verschillende activiteiten.

De bedoeling is natuurlijk om orgaandonatie onder de aandacht te brengen. Op dit moment wachten in België 1.100 mensen op een orgaan dat hen een nieuw leven kan geven. Hoewel de wet uitgaat van het principe van stilzwijgende toestemming, vragen de artsen altijd eerst toestemming aan de naasten van een overledene, voor ze organen wegnemen. Deze beslissing kan erg pijnlijk zijn. Net daarom informeert de Beldonorcampagne jaarlijks de burger over de mogelijkheid om je bij je gemeente op te geven als potentiële orgaandonor. 


Dit jaar wordt het een feestelijk editie. Zo zullen er 64 bomen worden geplant aan de ziekenhuizen die regelmatig transplantatie doen. Deze bomen krijgen een gedenkplaat ter ere van alle orgaandonoren. Daarnaast zullen die ziekenhuizen ook een informatiestand voorzien voor hun bezoekers.


Om 14u vertrekt de folkloristische optocht van de Orde der Vrienden van Manneken Pis op de Brusselse Grote Markt om hét Brussels symbool bij uitstek aan te kleden in de kleuren van Beldonor.


Vanaf 10u openen de Belgische en Europese overheden, en vertegenwoordigers van verschillende andere organisaties een informatiedorp voor orgaandonatie op het Brusselse Muntplein. Vanaf 14u kunnen bezoekers meehelpen met het bakken van een speciale taart. Voor de kleinsten – hoewel ook de groteren zeker kunnen deelnemen – is er een hindernissenparcours. Om 17u wordt het evenement afgesloten met een taartdegustatie en een aantal andere verrassingen.


Meer info op www.beldonor.be en www.eodd2013.be.


Contactpersonen:
- Jan Eyckmans (NL) : 0495/ 25 47 24
- Vinciane Charlier (FR) : 0475/ 93 92 71