26 apr 2024 17:37

Belgisch waarnemerschap in het NGWS/FCAS-programma

De ministerraad neemt op voorstel van minister van Defensie Ludivine Dedonder kennis van de tijdslijn van het programma en de resultaten van het overleg met Duitsland, Frankrijk en Spanje over de toetreding van België als waarnemer tot het Next Generation Weapon System/Future Combat Air System-programma (NGWS/FCAS).

Overeenkomstig de beslissing van de ministerraad van 16 juni 2023 werd de minister van Defensie belast met de verdere uitwerking van een akkoord tussen België, Frankrijk, Duitsland en Spanje om België als waarnemer te laten toetreden tot het NGWS/FCAS-programma.

De ministerraad heeft vandaag de goedkeuring gegeven om het administratief akkoord betreffende het Belgische waarnemerschap in het NGWS/FCAS te ondertekenen. Hij heeft ook de lancering van een specifiek onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma in 2024 voor 60 miljoen euro goedgekeurd. Het heeft als doel om de Belgische technologische en industriële basis optimaal te positioneren voor samenwerkingsopportuniteiten in het NGWS/FCAS-ontwikkelingsprogramma.

De deelname aan de verschillende fasen van het programma zal het voorwerp uitmaken van een voorstel van beslissing aan de ministerraad, afhankelijk van de voortgang van het programma.