05 okt 2012 13:18

Belgische deelname aan PANGEA V

De Federale Overheidsdienst Financiën en het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (fagg) delen mee dat België van 25 september tot 2 oktober 2012 deelnam aan een internationale operatie ter bestrijding van de online verkoop van namaakgeneesmiddelen en illegale geneesmiddelen.

De operatie kon rekenen op deelname van honderd landen.

Een van de doelstellingen is het publiek bewustmaken van de mogelijke gezondheidsrisico’s bij het aankopen van geneesmiddelen via internet.

Enkele cijfers in België

- Anabolica: 4 710 eenheden (tabletten, ampullen)
- traditionele Chinese geneesmiddelen: 2 070 tabletten
- Efedrine (met een stimulerende werking): 500 tabletten
allemaal afkomstig uit India, China (en Hong Kong), USA en Turkije.

Vermageringsmiddelen, potentiestimulerende middelen, hormonale substanties en kalmeermiddelen blijven nog altijd het overgrote deel uitmaken van illegale trafiek en postzendingen.

De samenwerking tussen Douane, Politie, fagg en de postdiensten biedt een nauwkeurig beeld op de illegale internethandel en internationale trafiek in substanties en geneesmiddelen.

Wereldwijd door Pangea V werden  3 758 000 eenheden onder de vorm van tabletten, capsules of ampullen in beslag genomen. De waarde wordt geschat op 10 miljoen dollar. Meer dan 19 000 websites werden gemonitord en 18 000 websites afgesloten (domeinnaam of betalingsfaciliteit afgesloten).