13 jul 2012 19:07

Belgische politie-expert neemt deel aan AIRCOP-project van UNODC in Benin

Een politie-expert van de Federale Politie zal deelnemen aan het AIRCOP-project van de UNODC in Benin. Het AIRCOP-project wil de drugbestrijding in internationale luchthavens in transitlanden in West-Afrika, Marokko en Brazilië versterken. 

De anti-drugs vliegveldcellen (CAAT) van het project krijgen toegang tot een internationaal informatienetwerk en gegevensbanken zodat ze relevante informatie onmiddellijk aan andere luchthavens kunnen melden en aldus illegale transporten kunnen onderscheppen. Deze CAAT bestaan uit politieagenten, douane, immigratiediensten... De Belgische politie-expert zal gedurende twee weken het Beninse luchthavenpersoneel trainen op het vlak van ondervragingstechnieken, beveiligde communicatie, risicoanalyse, daderprofilering. Daarna zal hij twee maal twee weken de implementatie van de methodes ondersteunen.

Het AIRCOP-project gaat uit van de UNOCD en wordt gefinancierd door de EU en Canada. Andere partners zijn ICPO Interpol, Wereld Douane Organisatie, Frankrijk, Zwitserland en Portugal. Het project bevordert de uitwisseling van inlichtingen en een internationale aanpak van de drugbestrijding.