Beliris start de transformatie van de Lambermontlaan en de Wahislaan. Verkeersveiligheid en verbetering van de openbare ruimte staan centraal in het project.
De herinrichtingswerken aan de Lambermontlaan en de Wahislaan beginnen op 14 april. Het doel van het project is om de kwaliteit van het leven in de stad te verbeteren door de ruimte evenwichtiger te verdelen tussen automobilisten, fietsers en voetgangers. Het fietspad dat tijdens de Corona-pandemie werd gecreëerd, zal permanent worden ingericht, waardoor het aantal rijstroken tussen de Leopold III-laan en de Max Roosstraat definitief teruggebracht wordt tot twee. De vrijgemaakte ruimte wordt ingericht als parallelweg met voetpad, een tweerichtingsfietspad of fietszone, parkeerplaatsen en een groene berm die deze ventweg scheidt van de hoofdbaan. Ter hoogte van huisnummer 314 komt een nieuwe bushalte die toegankelijk is voor mensen met beperkte mobiliteit en geschikt voor langere en bredere bussen. Deze vervangt de huidige haltes Louis Bertrand en Latinis.
Plaats maken voor fietsers en voetgangers
De nieuwe inrichting, bestudeerd door Brussel Mobiliteit en uitgevoerd door Beliris, voorziet in de creatie van een nieuwe parallelweg aan de even zijde van de straat met een ruim voetpad van 2,5 meter breed en gloednieuwe verlichting om voetgangers meer comfort te bieden.
In zones zonder opritten en in de buurt van kruispunten zal plaats zijn voor een tweerichtingsfietspad van 3 meter breed. De andere delen van de ventweg worden beveiligde fietszones van 3,8 meter met tweerichtingsverkeer voor fietsers en waar gemotoriseerd verkeer met beperkte snelheid rijdt en fietsers niet inhaalt.
Kruispunten loskoppelen voor veiligere wijken
Om doorgaand verkeer in de wijken te ontmoedigen, worden sommige kruispunten losgekoppeld van de Lambermontlaan. De toegang tot bepaalde zijwegen zal nu via de stroomopwaartse fietszone zijn. Evenzo moet u om eruit te komen de fietszone nemen om de laan te bereiken.
Dankzij deze inrichting wordt fietsen langs deze drukke verkeersas veiliger.
Regentuin en geïntegreerd regenwaterbeheer
Verder wordt er een regentuin en ontmoetingsplek aangelegd ter hoogte van de Kennistuin. Ook de nieuwe parkeerplaatsen zullen dankzij een drainerende onderfundering helpen de doorlaatbaarheid van de bodem te verbeteren en zo een deel van het regenwater opvangen en de natuurlijke infiltratie bevorderen.
Enkele cijfers
• 132 nieuwe bomen - +/- 6.000 nieuwe struiken - 10 bomen kappen
• 3.300 m² weide
• +/- 21.000 vaste planten (verschillende soorten)
• 170 parkeerplaatsen - 118 fietsparkeerplaatsen
De totale kostprijs van de werken wordt geraamd op 13.700.000 euro (excl. btw), waarvan 51% voor Beliris en 49% voor Brussel Mobiliteit.3.025.482 euro (excl. btw) zal worden gefinancierd door het Europees herstelplan. De werken, uitgevoerd door de aannemer Viabuild, zullen in het voorjaar van 2027 afgerond zijn.
