19 jan 2024 17:16

Belnet: algemene strategie voor het gebruik van de datacenters

De ministerraad neemt op voorstel van de staatssecretaris belast met Wetenschapsbeleid, Thomas Dermine, akte van de algemene strategie voor het gebruik van de datacenters in het kader van de Belnet-missie voor 2024-2037.

De missie van Belnet is te voorzien in het National Research and Education Network (NREN). Dit is een gespecialiseerd en zeer geavanceerd nationaal telecommunicatienetwerk dat aan ongeveer 200 instellingen (Belgische universiteiten, hogescholen, onderzoekscentra en federale organisaties) specifieke netwerken en geavanceerde ICT- diensten verleent.

Daarnaast levert Belnet al meer dan 22 jaar connectiviteit aan de federale overheid via het netwerk dat alle centrale federale administraties in Brussel met elkaar verbindt. Mettertijd is dit een essentiële pijler geworden voor alle e-governmentapplicaties voor burgers en bedrijven in België.

Belnet beheert ook het internetknooppunt, de centrale internetinfrastructuur in België die internet- en contentproviders en grote privébedrijven in staat stelt efficiënter en goedkoper verkeer uit te wisselen. De backbone van het onderzoeksnetwerk bestaat uit zeven datacenters en 20 ‘Points of Presence’ bij Belnet-klanten.

De ministerraad neemt akte van de strategie van Belnet voor het gebruik van deze datacenters, ook op het niveau van de overheidsopdrachtprocedures. De strategie wordt ook ter advies voorgelegd aan het Centrum voor Cybersecurity België (CCB).