09 nov 2018 13:55

Ben je een wrattenzwijn of een stokstaartje?

Enkele dagen voor de volgende internationale vergadering van het Biodiversiteitsverdrag in het Egyptische Sharm El Sheikh, wijzen alle signalen op een versnelling van het biodiversiteitsverlies. Elk gebaar telt om deze ernstige dreiging te stoppen. Daarom lanceert de FOD een grote enquête rond consumptie en biodiversiteit.

De quiz ‘Ben je een wrattenzwijn of een stokstaartje ?’ werd ontwikkeld in het kader van de campagne #BeBiodiversity van de FOD Gezondheid en interpelleert de burger over zijn consumptiekeuzes. Er werden consumentenprofielen opgesteld om iedereen een idee te geven van zijn impact op de biodiversiteit en (waarom niet?) om zelf een tandje bij te steken.

Voeding, producten voor lichaamshygiëne, cosmetica, kleding, producten voor de tuin, reizen en mobiele telefonie : er worden acht vragen gesteld over consumptiegewoonten rond producten uit ons dagelijks leven. Naargelang van de antwoorden krijg je een profiel dat overeenstemt met een totemdier : van wrattenzwijn tot stokstaartje, over struisvogel, luiaard of egel. De burgers zullen hun aankopen nooit meer door dezelfde bril zien, en dat is nu net de bedoeling van de enquête.

De elektronische quiz is heel makkelijk te doorlopen. Hij is ludiek en pedagogisch en bestemd voor alle leeftijden. De quiz zal 7 weken online staan, van 7 november tot 25 december 2018. Je kan er prijzen mee winnen zoals een elektrische fiets, een duurzame smartphone en een verblijf in de natuur. De winnaars worden getrokken in februari 2019 en worden persoonlijk gecontacteerd.

Wil je een van deze ecologische geschenken winnen ? Wil je weten of je een stokstaartje of een wrattenzwijn bent ? Doe mee aan de quiz, die je vindt op https://mijnconsumptie.bebiodiversity.be

Een persdossier met visueel materiaal over de vijf totemdieren is beschikbaar op aanvraag.

Perscontact: Jan Eyckmans, woordvoerder (NL) van de FOD Volksgezondheid 0495/25.47.24, jan.eyckmans@gezondheid.belgie.be

De enquête “Ben je een wrattenzwijn of een stokstaartje ?” draagt bij tot realisatie van de doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling rond “Verantwoorde consumptie en productie” (SDG’s 12), “Leven in het water” (SDG’s 14) en “Leven op het land” (SDG’s 15).

Meer info op www.sdgs.be