05 dec 2022 09:17

Bericht aan de burgers en de ondernemingen en KMO’s: het online-identificatiesysteem om toegang te krijgen tot online overheidsdiensten is niet beschikbaar van maandag 5 december 22u tot dinsdag 6 december om 1u

Van maandag 5 december 22u tot dinsdag 6 december 1u zal de Federale Authenticatie Service (FAS) onbeschikbaar zijn.

Wat is de FAS precies?

Als je ooit al gebruik maakte van MyMinfin/Tax on Web, MyPension, My eBox, de toepassingen van eHealth om je medisch dossier te raadplegen, de gemeentelijke e-loketten… dan ben je gepasseerd via de FAS.

Met de FAS kunnen personen worden geauthenticeerd, zodat zij via eID, itsme® of de digitale sleutels online toegang krijgen tot beveiligde toepassingen van de overheid.

De FAS verleent toegang tot meer dan 2000 verschillende onlinediensten of portalen, van enkele honderden Belgische overheidsinstellingen (federaal/regionaal, … tot lokaal).

Waarom deze onbeschikbaarheid?

De onderbreking is het gevolg van de vernieuwing van de FAS-infrastructuur. Deze interventie heeft tot doel de prestaties en de capaciteit van de FAS te verbeteren.

Wat zijn precies de gevolgen van deze onbeschikbaarheid voor de Belgische burgers?

Het merendeel van alle digitale transacties die burgers met de overheid op alle bestuursniveaus verrichten, is toegankelijk via de FAS. Dit betekent dat voor de overgrote meerderheid van de onlinediensten die door de Belgische autoriteiten worden aangeboden, de burgers zich identificeren via de FAS.

Tijdens de werkzaamheden zullen alle onlinediensten die gebruik maken van de FAS dus niet beschikbaar
zijn.

Enkele cijfers

Het aantal authenticaties via de FAS heeft in 2021 de kaap van 250 miljoen bereikt. We verwachten in 2022 meer dan 300 miljoen authenticaties te zullen verrichten.

1 miljoen authenticaties per werkdag, dat is precies waarom we de burgers, ondernemingen en KMO’s willen informeren.