04 dec 2023 13:43

Bericht aan de burgers, ondernemingen en KMO’s: het online-identificatiesysteem om toegang te krijgen tot online overheidsdiensten is niet beschikbaar op dinsdag 5 december tussen 22u tot 23u

Op dinsdag 5 december tussen 22u tot (uiterlijk) 23u zal de “Federale Authenticatie Service” (FAS) onbeschikbaar zijn.

Wat is de FAS precies?

Als je ooit al gebruik maakte van MyMinfin/Tax on Web, MyPension, My eBox, de toepassingen van eHealth om je medisch dossier te raadplegen, de gemeentelijke e-loketten… dan ben je gepasseerd via de FAS.

Met de FAS kunnen personen worden geauthentiseerd, zodat zij via eID, itsme® of andere digitale sleutels online toegang krijgen tot beveiligde toepassingen van de overheid.

De FAS verleent toegang tot meer dan 2000 verschillende onlinediensten of portalen, van enkele honderden Belgische overheidsinstellingen (federaal/regionaal, … tot lokaal).

Waarom deze onbeschikbaarheid?

De onderbreking is het gevolg van een update van het FAS.

Wat zijn precies de gevolgen van deze onbeschikbaarheid voor de Belgische burgers?

Het merendeel van alle digitale transacties die burgers met de overheid op alle bestuursniveaus verrichten, is toegankelijk via de FAS. Dit betekent dat voor de overgrote meerderheid van de onlinediensten die door de Belgische autoriteiten worden aangeboden, de burgers zich identificeren via de FAS.

Tijdens de werkzaamheden zullen alle onlinediensten die gebruik maken van de FAS dus niet beschikbaar zijn.

Enkele cijfers

FAS, dat zijn 1 miljoen authenticaties per werkdag, dat is precies waarom we de burgers, ondernemingen en KMO’s willen informeren.