06 sep 2024 10:24

Betere binnenluchtkwaliteit dankzij efficiënte luchtzuiveringssystemen

De FOD Volksgezondheid zet in op het verbeteren van de binnenluchtkwaliteit. Een nieuw erkenningsproces voor luchtzuiveringssystemen maakt het nu mogelijk om luchtzuiveringssystemen te identificeren die efficiënt zijn tegen virussen en veilig zijn voor de gezondheid. Verschillende hulpmiddelen worden gelanceerd, zoals een lijst van erkende systemen en een label om ze eenvoudig te herkennen. Een praktische gids is ook beschikbaar om gebruikers te helpen bij de keuze van het systeem dat het beste bij hun situatie past. Dankzij luchtzuivering, kunnen we de gezondheid van mensen helpen beschermen.  

Waarom de lucht zuiveren?

Een slechte binnenluchtkwaliteit kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Als een ruimte niet regelmatig wordt geventileerd, neemt de concentratie verontreinigende stoffen, zoals fijne deeltjes, toe. Dit kan leiden tot hoofdpijn, gebrek aan concentratie, irritatie van de huid, ogen en slijmvliezen, duizeligheid, ademhalingsproblemen, astma en allergieën.  

Regelmatig ventileren of verluchten van een ruimte en het beperken van vervuiling verbetert de binnenluchtkwaliteit. Maar een luchtzuiveringssysteem is aangeraden voor wie zoveel mogelijk vervuilende stoffen in de lucht wil verwijderen, of specifieke vervuilende stoffen wil elimineren. Deze systemen vangen en/of inactiveren de verontreinigende stoffen in de lucht om gezuiverde en dus gezondere lucht te leveren.

Luchtzuiveringssystemen erkend omwille van een hoge efficiëntie en veiligheid

De FOD Volksgezondheid heeft een proces opgesteld voor de erkenning van luchtzuiveringssystemen. Een label wordt toegekend aan elk erkend luchtzuiveringssysteem. De lijst met alle erkende systemen wordt ook opgenomen op de website van de FOD. Voor de erkenning van een systeem, moeten de fabrikanten een dossier indienen.  

De FOD evalueert:  

  • hun doeltreffendheid: zo moet elk systeem ten minste 99,5% van de aerosolvirussen kunnen elimineren;  

  • hun veiligheid: het mag geen andere bijproducten uitstoten die schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid.  

De lijst met erkende systemen wordt gepubliceerd op de website van de FOD Volksgezondheid. 

Een praktische gids als ondersteuning bij de aankoop van een systeem

Iedereen die een zuiveringssysteem wil installeren, kan de praktische gids van de FOD Volksgezondheid raadplegen. Het helpt om het systeem te vinden dat het best past bij de specifieke kenmerken van de ruimte, het type vervuilende stof dat moet worden behandeld en het luchtkwaliteitsniveau dat nagestreefd wordt. De lijst van erkende systemen, die de kenmerken van elk systeem opneemt, maakt het gemakkelijk om een systeem te kiezen dat aan de vastgestelde behoeften voldoet. Deze lijst wordt automatisch bijgewerkt naarmate nieuwe luchtzuiveringssystemen worden erkend. Ten slotte zullen de erkenningslabels op de verpakking en/of op de verkoopsites van de erkende systemen worden aangebracht om ze gemakkelijk te herkennen. De aankoop van systemen die niet erkend zijn door de FOD blijft toegestaan, maar hun doeltreffendheid en onschadelijkheid worden niet gegarandeerd. 

Voor meer informatie over de initiatieven van de FOD Volksgezondheid om de binnenluchtkwaliteit te verbeteren:  https://www.health.belgium.be/nl/gezonde-binnenlucht