21 sep 2015 11:07

Betrokken partijen aanvaarden excuses van Anderlecht-speler na discriminerende foto

Anderlecht-speler Mahmoud ‘Trezeguet’ Hassan kreeg eerder deze week een stortvloed aan negatieve reacties over zich heen nadat hij op zijn Instagram-profiel  een discriminerende foto had gepubliceerd. Op de foto waren de hoofden van vier vrouwelijke fans weggegomd. Een van de ‘gewiste’ vrouwen voelde zich diep beledigd en diende hierover een melding in bij het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.

Ondertussen heeft Mahmoud ‘Trezeguet’ Hassan de foto verwijderd en zijn verontschuldigingen aangeboden: “Zondag trof ik een foto aan op het internet waar supporters van Anderlecht een trui met mijn naam voor de camera's hielden. Ik wilde de fans danken voor dit mooi gebaar door die foto te posten via mijn Instagram-account.  Ik had zelfs niet gezien dat het om een gemanipuleerd spandoek ging, laat staan dat er vrouwen uit de foto gewist waren. Toen de club mij attent maakte op de misplaatste foto heb ik deze onmiddellijk van mijn Instagram-account verwijderd. Laat één zaak duidelijk zijn: ik wilde niemand kwetsen. Ik ben gewoon veel te snel geweest. Ik wil langs deze weg mijn oprechte excuses aan alle vrouwen aanbieden die zich door de foto gekwetst voelen. Het was geenszins mijn bedoeling ook maar iemand te vernederen. Integendeel. Ik respecteer iedereen.”

Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen en RSC Anderlecht zijn tevreden dat de speler zich voor het incident heeft geëxcuseerd. “Vanzelfsprekend is het idee dat vrouwen minderwaardig zijn en niet thuis horen in een voetbalstadion onaanvaardbaar”, zegt Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. “We begrijpen volkomen dat één van de vrouwen op de foto zich in haar waardigheid voelde aangetast en hierover bij het Instituut een klacht heeft ingediend. Het Instituut en RSC Anderlecht zijn er echter van overtuigd dat de voetballer niet de intentie had om opzettelijk vrouwen te kwetsen.”
Zowel het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, RSC Anderlecht als de vrouw die de klacht indiende aanvaarden de excuses van de voetballer en wensen het incident hiermee af te sluiten. 

 

Perscontact
Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen
Liesbet Vanhollebeke
Tel.: 02/233 41 75
liesbet.vanhollebeke@igvm.belgie.be