05 jul 2024 13:32

Bewoners van Peterbospark 9 verheugd met de uitbreiding van hun appartement

De Peterboswijk in Anderlecht is een van de grootste sociale wooncomplexen van het Brusselse Gewest. Blok 9 van deze wijk werd gerenoveerd door Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel: het gebouw werd uitgebreid met een wintertuin en terras, én beter geïsoleerd. De Anderlechtse Haard zorgde voor een intensieve begeleiding van haar huurders, die tijdens de werken in hun appartement bleven wonen.

De modernistische hoogbouw kampte met een aantal problemen eigen aan flatgebouwen uit de jaren ’70: de 80 appartementen waren slecht geïsoleerd en hadden een beperkte buitenruimte. Studiebureaus 51N4E, Lacaton en Vassal bedachten een eenvoudig maar intelligente oplossing die de levenskwaliteit van de bewoners aanzienlijk zou verbeteren.

Meer ruimte en comfort

De flats zijn nu zowel beter geïsoleerd en bijna twee keer zo groot dankzij een uitbreiding die tegen de bestaande gevels werd geplaatst. Het appartement zelf is 10 m² groter dan voorheen. Goed isolerende schuiframen geven toegang tot de nieuwe wintertuin, die zowel een extra ruimte als een thermische buffer is tijdens zowel koude als warme dagen. Door de lichte schuiframen kan de wintertuin als een afgesloten terras worden gebruikt, of als uitbreiding van het terras.

Energievriendelijk

De bewoners kregen een eenvoudig maar doeltreffende oplossing om zelf hun binnenklimaat te regelen. In het appartement hangt een dik gordijn gevoerd met schapenwol dat in de winter de warmte binnen houdt en in de zomer de hitte buiten. Een reflecterend gordijn in de wintertuin, zoals je dat ook in serres ziet, helpt verder de hitte buiten te houden.

Om het energieverbruik nog te verminderen, werden de bestaande technische installaties vernieuwd.

Wonen op een werf

Opmerkelijk is dat het gebouw gedurende de volledige duur van de werken bewoond bleef. Zo hoefden de bewoners niet te verhuizen. Aannemer Louis De Waele heeft zelf de nodige ervaring met een bewoonde werf. Tijdens de bouwwerken werden de appartementen afgesloten met een tijdelijke stofwand. Dankzij een strikte fasering kon de overlast tot het minimum worden beperkt.

Kostenplaatje voor dit project is € 14,7 miljoen. De werken hebben zo’n anderhalf jaar geduurd.