11 sep 2009 15:18

Biometrische paspoorten

Overheidsopdracht voor apparatuur die biometrische gegevens opmeet in gemeenten en provincies

Overheidsopdracht voor apparatuur die biometrische gegevens opmeet in gemeenten en provincies

De ministerraad gaat akkoord met het voorstel van minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme om een beperkte offerteaanvraag te publiceren voor de levering van biometrische apparatuur en bijhorende dienstverlening om biometrische gegevens van paspoortaanvragers in de Belgische gemeenten en provinciebesturen op te meten.

De overheidsopdracht bestaat uit de installaties voor zo'n 700 biometrische loketten, de opleiding van de ambtenaren die instaan voor de dienstverlening aan de loketten en aan de dienst naverkoop van de installaties.
Het gaat dus om de installatie van 'live enrollment' apparatuur in de gemeenten en provincies. De apparatuur zal de foto, de vingerafdrukken en de handtekening van de burger registreren om identiteitsfraude zoveel mogelijk tegen te gaan.

Foto's gemaakt door beroepsfotografen die beantwoorden aan de internationale normen, worden eveneens aanvaard. In dat geval krijgt de burger een korting van 5 euro op de kosten van het paspoort.

De overheidsopdracht wordt opgestart in het kader van de Europese verordening 2252/2004. Die verplicht de EU-lidstaten om de ICAO-conforme (*) foto van het gezicht en de vingerafdrukken van de twee wijsvingers op de paspoortchip op te slaan.

(*) International Civil Aviation Organization.