29 sep 2017 13:09

Borstvoeding, al eens over nagedacht?

De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt jonge moeders aan om hun pasgeborenen gedurende de eerste zes maanden exclusief borstvoeding te geven. In België volgt slechts 10% van de mama’s deze aanbeveling op. Om de toekomstige mama’s aan te moedigen en te helpen borstvoeding te geven, lanceert de FOD Volksgezondheid en het Federaal Borstvoedingscomité elk jaar een campagne vanuit een bijzonder oogpunt. Dit jaar onderstrepen we het belang om tijdens de zwangerschap van gedachten te wisselen en inlichtingen in te winnen bij gezondheidswerkers, maar ook bij vriendinnen en de entourage.

Borstvoeding kan vragen oproepen bij toekomstige mama’s die nog niet hebben gekozen hoe ze hun kind gaan voeden. Sommigen hebben schrik het niet te kunnen, niet voldoende melk te produceren of nog dat borstvoeding nadelig is voor hun leven als koppel. De slogan voor dit jaar: “Borstvoeding, al eens over nagedacht?” werd gekozen om het belang te illustreren nog voor de komst van de baby al eens na te denken, van gedachten te wisselen en inlichtingen in te winnen over borstvoeding. Dit kan tussen de toekomstige mama en haar omgeving, bijvoorbeeld met een vriendin die borstvoeding geeft of gegeven heeft: informele gedachtewisselingen in een intieme en ontspannen sfeer kunnen de toekomstige mama’s echt helpen bij hun angst voor borstvoeding. Ook gezondheidswerkers of verenigingen voor borstvoeding staan altijd klaar om praktische vragen van zwangere vrouwen over borstvoeding te beantwoorden.

Deze campagne start op 1 oktober 2017 in het kader van de Wereld Borstvoedingsweek. De affiche “Borstvoeding, al eens over nagedacht?” werd naar alle gynaecologen, kinderartsen, materniteiten en consultatiebureaus van Kind en Gezin en het ONE van België gestuurd om in hun wachtkamers te worden opgehangen. De illustratrice en blogster “la Queen Mama” verzorgde het visueel gedeelte van de affiche. Ze oogst momenteel veel succes in Frankrijk en overigens in de hele Franstalige wereld dankzij haar facebookpagina met bijna 33000 volgers.

De site www.borstvoedingnatuurlijk.be en de Facebookpagina “borstvoeding, ik ben voor” geven een lijst van alle gezondheidswerkers die vrouwen met vragen over borstvoeding kunnen helpen.

Borstvoeding is de ideale manier om je baby alle voedingsstoffen te leveren die hij nodig heeft om goed te groeien en zich gezond te ontwikkelen. Daarom beveelt de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) exclusief borstvoeding aan de eerste 6 maanden, aangevuld met andere voeding tot de leeftijd van 2 jaar (of zelfs langer). Vrijwel alle vrouwen kunnen borstvoeding geven als ze juiste informatie en steun krijgen van hun familie en gezondheidswerkers. Borstvoeding vermindert ook sociale ongelijkheid. Het beschermt gezinnen tegen de aanzienlijke kosten van kunstmatige zuigelingenvoeding en extra uitgaven voor gezondheidszorg.

Voor meer informatie:

De website van de campagne: www.borstvoedingnatuurlijk.be

De Facebookpagina: borstvoeding, ik ben voor

De website van het Federaal Borstvoedingscomité: www.health.belgium.be/cfam

Contact: 

Jan Eyckmans, FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu : 0495/25.47.24