28 sep 2012 15:58

Borstvoeding op het werk: het kan!

Een campagne van de FOD Volksgezondheid in de Week van de Borstvoeding (1 tot 7 oktober 2012)

Drie maanden na de geboorte krijgen maar 36% van de Vlaamse en 40% van de Waalse baby’s in ons land nog exclusief borstvoeding. Nochtans raadt de Wereldgezondheidsorganisatie de eerste zes levensmaanden enkel moedermelk aan. Het moment waarop vrouwen terug aan het werk gaan na de geboorte, is ongetwijfeld een kantelpunt. Met de campagne ‘Bostvoeding op het werk: het kan’ willen het Federaal Plan voor Voeding en Gezondheid (FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu) en het Federaal Borstvoedingscomité mama’s motiveren om, ook als ze opnieuw aan het werk zijn, met borstvoeding door te gaan.

Op de website www.borstvoedingnatuurlijk.be kunnen mama’s terecht voor de algemene regels rond borstvoedingspauzes en verlof in ons land. Er zijn ook specifieke richtlijnen voor bepaalde werknemers zoals medisch personeel en ambtenaren opgenomen. Naast deze nieuwe informatie bevat de website nog steeds nuttige informatie en tips over borstvoeding, net als de contactgegevens van borstvoedingsconsulenten, ziekenhuizen en borstvoedingsorganisaties. Tot slot is er ook een lijst van verschillende publicaties en websites die hulp kunnen bieden aan moeders die borstvoeding geven.

Gynaecologen, pediaters en materniteiten spelen een belangrijke rol in de promotie va borstvoeding. Speciaal voor hen werd de affiche “Werken en borstvoeding, het kan!” ontwikkeld, om dit thema ook op deze manier onder de aandacht van de moeders en hun omgeving te brengen.

Iedereen die pro borstvoeding is, kan trouwens zijn steun betuigen door de facebookpagina met het charter voor de bescherming en ondersteuning van borstvoeding leuk te vinden en zo allerlei evenementen en nieuwtjes rond borstvoeding te ontdekken.

Borstvoeding heeft bewezen voordelen voor moeder en kind. Mama’s die voeden hebben bijvoorbeeld minder kans op borstkanker en botproblemen. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben later minder kans op overgewicht en diabetes.

Contactpersoon:
Laurence Doughan
laurence.doughan@gezondheid.belgie.be
0475 95 94 20