19 apr 2022 12:04

Bouw van een gezamenlijk universiteitsgebouw voor de VUB en ULB gestart

Op de campussen van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Université Libre de Bruxelles (ULB) in Etterbeek startte Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel, de bouw van een futuristisch en duurzaam universiteitsgebouw. Het Learning and Innovation Center zal diverse leeromgevingen aanbieden, van individuele studeerruimtes tot experimenteercentra, en hoogtechnologische apparatuur die de kennisuitwisseling ondersteunt. Minister Karine Lalieux, bevoegd voor Beliris, Minister-President Rudi Vervoort, VUB-rector ad-interim Jan Danckaert en ULB-rector Annemie Schaus bezochten samen de werf.

Het Learning and Innovation Center (LIC), ontworpen door evr-architecten, A229, Ney & Partners en Arcadis, werd opgevat als een incubatiekamer voor innovatie en een netwerkcentrum voor wetenschappers, experten uit het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Een plek waar onderzoek, uitwisseling en opleiding samenkomen. Dankzij digitale tools zullen bezoekers toegang hebben tot wereldwijde kennisbronnen en contacten kunnen leggen over de hele wereld.

Het universiteitsgebouw zal op alle vlakken vooruitstrevend zijn. Het zal de nieuwste technologieën inzetten om de ontwikkeling van studenten te ondersteunen en uiteenlopende leeromgevingen aanbieden: stille ruimtes voor individuele studie, lokalen om samen te werken, experimenteercentra voor activiteiten met kleine groepen en actieve leerlokalen.

Verder wordt het een bijna-nul-energie-gebouw opgetrokken uit duurzame materialen en met een zeer compacte voetafdruk om het warmteverlies te beperken. Dankzij sensoren zal het energieverbruik worden geoptimaliseerd.  

Het LIC zal ook letterlijk een brug slaan tussen de twee campussen, die door een hoogteverschil van elkaar worden gescheiden, en hun bibliotheken exacte en toegepaste wetenschappen samenbrengen. Een prachtig symbool voor de nauwe samenwerking tussen de ULB en VUB.

Het LIC zal acht verdiepingen tellen, waaronder een kelderverdieping en een technische verdieping op het dak, goed voor een totale oppervlakte van 9.000 m². In totaal zal er ruimte zijn voor duizend personen, waarvan tachtig procent studenten, tien procent academische staf en tien procent externe bezoekers.

De werken worden uitgevoerd door Artes Roegiers en zouden zo'n 2,5 jaar duren.

Citaten

Karine Lalieux, minister van pensioenen en maatschappelijke integratie, belast met Beliris:
“Brussel is een rijk gewest met heel wat troeven op vlak van cultuur, erfgoed, kunst en wetenschap. Een project als het LIC is een absolute verrijking voor Brussel als studentenstad, als academische en wetenschappelijke pool maar ook als een plek van kennis en uitwisseling. Beliris vervult hier haar rol als investeringsvehikel met verve.”

Minister-President Rudi Vervoort:
“Ik ben zeer verheugd met de komst van dit nieuw kenniscentrum in ons Gewest. Het Learning and Innovation Center (LIC) zal een smeltkroes zijn aan verschillende ruimtes waar hoogtechnologische apparatuur de kennisuitwisseling ondersteunt, en zal ook de bibliotheek exacte en toegepaste wetenschappen samenbrengen.. Dit centrum zal omwille van haar unieke ligging tevens een brug vormen tussen de twee de campus VUB en de campus ULB.”

Jan Danckaert, ad-interim rector van de VUB:
“We zijn heel blij met de start van de bouw van het Learning and Innovation Center. Innoveren betekent vandaag dat leren samengaat met open samenwerking tussen studenten, wetenschappers  en ondernemers . State of the art technologie is daarbij cruciaal. Maar het gaat breder dan dat: als internationaal kenniscentrum willen we samen bruggen bouwen en oplossingen vinden voor wetenschappelijke en socioculturele uitdagingen.”

Annemie Schaus, rector van de ULB:
“Het LIC is ontstaan ​​uit de wens van onze twee universiteiten om infrastructuren te creëren die de constante reflectie en evolutie van onze leermethoden kunnen ondersteunen, gebaseerd op de allernieuwste technologie. Het is ook het symbool en een heel concreet element van de interuniversitaire en intercommunautaire samenwerking ULB-VUB. Zo worden er bruggen geslagen: tussen onze twee universiteiten, de ULB en de VUB; tussen onze universiteiten en de uitdagingen van de wereld om hen heen.” 

Perscontacten

Beliris: Elien De Swaef, 0475 85 65 77, elien.deswaef@mobilit.fgov.be
VUB: Sicco Wittermans, 0473 96 41 37, sicco.wittermans@vub.be
ULB: Aurélie Rousseaux, 0477 56 78 87presse@ulb.be
Vervoort: Zeynep Balci, 498 81 65 14, zbalci@gov.brussels

Copyright 3D afbeeldingen: ©Boco Studio 
Copyright foto's: ©Beliris