06 nov 2009 14:17

Breaking the Wall

Van 9 tot 29 november viert België de 20e verjaardag van de val van de Berlijnse muur op het Luxemburgplein in Brussel

Van 9 tot 29 november viert België de 20e verjaardag van de val van de Berlijnse muur op het Luxemburgplein in Brussel

De val van de Berlijnse muur deed de hoop terug oplaaien en betekende het begin van ingrijpende veranderingen in Europa en in de wereld. Twintig jaar later, in het uitgebreide Europa, wordt deze historische gebeurtenis over heel de wereld herdacht.

De Belgische overheid sluit zich samen met het Europees Parlement en de Europese Commissie aan bij die herdenkingen en vieringen. Zij heeft gekozen voor een installatie die van maandag 9 tot zondag 29 november op het Luxemburgplein in Brussel zal worden tentoongesteld.

Een getrouwe reproductie van de controlepost Checkpoint Charlie, die symbool staat voor de overgang tussen oost en west, zal in het midden van het plein worden neergezet. Binnenin het wachthuisje zullen foto’s van de val van de muur te zien zijn.

Vlakbij wordt (op 100 meter zeildoek) het fotografisch werk van twee West-Duitse burgers getoond, onder de titel « Die vermessene Mauer » (De afgemeten muur). Philipp J. Bösel en Burkhard Maus namen die foto’s in 1984, aan de westkant, en plaatsten hun camera systematisch op gelijke afstand van de muur. De foto’s zijn een fantastische getuigenis van hoe de muur er in die tijd uitzag en van de manier waarop hij 28 jaar lang de horizon van de Berlijners was.

Rond het voormalige station van de Leopoldwijk, waar nu het Informatiebureau van het Europees Parlement in België is gevestigd, worden tot slot 3,60 m hoge stukken van de oorspronkelijke muur opgetrokken. Die elementen sluiten niet op elkaar aan en staan zo symbool voor de bressen die in de muur werden geslagen, van de oprichting tot de val ervan.

Het evenement is een initiatief van de Belgische federale overheid en is het resultaat van de samenwerking tussen de Kanselarij van de Eerste Minister, de Vertegenwoordiging in België van de Europese Commissie en het Informatiebureau van het Europees Parlement in België, met de administratieve steun van de gemeente Elsene.


Contact:
Olivier Alsteens
Directeur-generaal
0475 28 57 54
olivier.alsteens@premier.fed.be