19 dec 2020 06:48

Brexit: infrastructuurwerken in Eurostar-terminal in station Brussel-Zuid

De ministerraad gaat op voorstel van minister van Financiën Vincent Van Peteghem akkoord met de opstart van infrastructuurwerken in de Eurostar-terminal in het station Brussel-Zuid in het kader van de Brexit.

Het Verenigd Koninkrijk verlaat de eengemaakte Europese markt op 1 januari 2021. Dit betekent dat goederen die in- of uitgevoerd worden van en naar het VK, eveneens in de bagage van passagiers, onderhevig zullen zijn aan douaneformaliteiten. Dit is ook het geval indien onderhandelaars tot een deal zouden komen. De Belgische Algemene Administratie van Douane en Accijnzen moet op 1 januari 2021 dus volledig operationeel zijn, ook in de Eurostar-terminal van het station Brussel-Zuid.

De ministerraad heeft daarom beslist dat de NMBS en de Regie der Gebouwen tijdelijke prefab‑structuren aanbrengen vóór 31 december 2020 voor de btw-detaxatie en de controles voor de sporen 3 en 4. Een definitieve infrastructuur om aan de behoeften van de Algemene Administratie van Douane en Accijnzen te voldoen, moet beschikbaar zijn tegen eind juli 2021.