18 mrt 2019 09:53

Centrum voor Cybersecurity België blokkeert 1500 valse websites via verdacht@safeonweb.be

Dankzij de massale hulp van de Belgische bevolking kon het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) in 2018 gemiddeld 4 frauduleuze websites per dag blokkeren. In totaal werden zo 1478 valse websites geblokkeerd.
 

In 2018 stuurde de Belgische bevolking 648.522 mails door naar verdacht@safeonweb.be. De doorgestuurde mails worden automatisch gescand door onze software, die de naam BeFish kreeg. In een eerste fase worden de berichten met URL’s geïdentificeerd. Daarna detecteert de anti-virustechnologie verdachte links in deze mails, die worden doorgestuurd naar EU Phishing Initiative. Deze laat de phishing websites blokkeren via een samenwerking met 4 browsers: Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari en Internet Explorer.

 

BeFish 2.0.

BeFish, de software die toestaat het grote aantal doorgestuurde mails te verwerken, werd begin 2019 door CERT.be, de operationele dienst van het CCB, geüpgraded naar een versie 2.0. Dankzij deze verbetering kunnen we op een efficiëntere en snellere manier valse URL’s identificeren. Met enkele nieuwe functionaliteiten kunnen onze cyber analisten nu ook sneller tendensen en evoluties detecteren.

 

Safeonweb.be

Meer informatie over phishing en tips vind je op safeonweb.be. Via safeonweb.be wil het CCB Belgische burgers op een snelle en correcte manier informeren en adviseren over cybersecurity, grote actuele digitale dreigingen en online veiligheid. Via een phishingtest kan je er tenslotte zelf meten of je phishing herkent.

Phishing is een wereldwijd probleem en is de primaire manier om op een frauduleuze manier om accounts- of andere gegevens te verkrijgen.  Daarom verdient het onze volle aandacht.

 

We zetten de strijd tegen phishing verder

In 2017 voerde het CCB al campagne tegen phishing. Alle materialen (affiches, brochures, quiz, banners…) van die campagne zijn nog steeds beschikbaar zijn op https://www.safeonweb.be/nl/campagnemateriaal/campagnemateriaal-2017 .  Deze materialen worden ook effectief nog gebruikt door scholen, politiezones, lokale preventiediensten, enz…  Via de communicatiekanalen van Safeonweb.be (website, Twitter, Facebook) wordt bij specifieke gelegenheden zoals Black Friday, de koopjesperiode, vakantieperiodes … opgeroepen tot extra waakzaamheid.  Maar blijkbaar is dit allemaal nog niet genoeg om phishing een halt toe te roepen. Daarom hebben we besloten om de campagne in 2019 opnieuw rond phishing te doen.  De leden van de Cyber Security Coalition hebben hun medewerking al toegezegd. 

Zo maken we van het internet samen weer een veiligere plek.