30 apr 2015 13:05

CITES neemt 33 schedels en botten van beschermde dieren in beslag

Op woensdag 29 april hebben de inspecteurs van de dienst CITES van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu 33 schedels en botten in beslag genomen bij een verzamelaar uit Zoersel. Het gaat onder andere om enkele wolvenschedels, een gorillaschedel, een neushoornschedel , een olifantenpoot, en enkele nijlpaardtanden.

In september 2014 werd een postpakket met vogelschedels onderschept door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Uit onderzoek bleek dat er enkele beschermde roofvogelschedels verstopt zaten tussen de andere schedels. Dit voorval was de aanleiding voor een onderzoek naar de invoerder, een gekend schedelverzamelaar. Het onderzoek, geleid door de dienst CITES (the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) en haar inspectiedienst, leidde tot de inbeslagname van in totaal 33 schedels en botten.


Alle stukken zijn afkomstig van soorten beschermd door de CITES-conventie, die de handel in bedreigde dieren en planten regelt. In dit geval kon de betrokkene niet aantonen dat hij deze stukken op een legale manier, door middel van een geldig certificaat, een invoervergunning of een factuur of overdrachtsverklaring, verworven had.


De CITES dienst  bekijkt nu of deze stukken nog zinvol kunnen worden gebruikt voor wetenschappelijke of educatieve doeleinden.


Het volledige dossier werd overgemaakt aan het parket voor eventuele verdere vervolging. De invoerder riskeert een boete die kan oplopen tot 300.000 euro en een gevangenisstraf tot vijf jaar.

 

Contact:
Sven Heyndrickx
Adjunct-woordvoerder FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu
0473/83.64.90