26 apr 2024 17:37

Cofinanciering van innovatieve 5G-projecten

De ministerraad gaat op voorstel van minister van Telecommunicatie Petra De Sutter akkoord met de lancering van een derde projectoproep met als doel 5G-pilootprojecten die innovatieve oplossingen bieden, te cofinancieren.

De telecomoperatoren zijn momenteel vooral bezig met de massale uitrol van 5G in bewoonde gebieden en de implementatie van businesstoepassingen met veel groeipotentieel. Een derde projectoproep om de connectiviteit langs het spoor te verbeteren, heeft bijgevolg weinig zin en is ook niet meer realiseerbaar in de beoogde budgettiming.

Het vrijgemaakte budget van 24 miljoen euro voor innovatieve 5G-projecten is dan weer onvoldoende om het 5G-netwerk in België echt te versnellen. We lopen immers achter op onze buurlanden.

Daarom wordt voorgesteld om het vrijgekomen 5G-budget voor de connectiviteit van de spoorwegen te herbestemmen naar de cofinanciering van de bijkomende 5G-pilootprojecten. Daarbij zal dezelfde toekenningsprocedure worden gevolgd als bij eerdere projectoproepen.