15 jul 2020 11:57

Concert Preludium tot de Nationale Feestdag

Het traditionele concert dat wordt gegeven in aanloop naar de nationale feestdag krijgt gezien de omstandigheden dit jaar een bijzondere vorm. Het zal worden opgenomen en uitgezonden door de VRT en de RTBF en zal dus door het grote publiek kunnen worden gevolgd.

Drie Belgische laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd krijgen de kans om samen met het Belgisch Nationaal Orkest op te treden op het podium van de Grote Zaal Henry Le Boeuf  van het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel (BOZAR), in aanwezigheid van de Koning en de Koningin, Prinses Astrid en Prins Lorenz, alsook Prins Laurent.

Uitzending van het concert

U zult dit uitzonderlijke concert kunnen volgen:

 • op de VRT-kanalen op dinsdag 21 juli:
  • op tv om 15.30 uur op Eén
  • op de radio om 20.00 uur op Klara
  • op VRT.nu
 • op de RTBF-kanalen op maandag 20 juli:
  • op tv om 20.30 uur op La Trois
  • op de radio om 20.00 uur op Musiq'3
  • op RTBF Auvio

Dit jaar geen volle zaal zoals de vorige jaren, maar een aangepaste formule met een beperkte aanwezigheid tot 200 personen, overeenkomstig de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad. De plaatsen waren op enkele uren tijd volzet. Het is dus niet meer mogelijk om te reserveren.

Ook de samenstelling en de indeling van het orkest werden aangepast om te voldoen aan de veiligheidsmaatregelen.

Programma

Het Belgisch Nationaal Orkest biedt een gevarieerd programma aan, met een ereplaats voor de Belgische componisten. Het concert opent met een moment van bezinning met het Adagio pour quatuor d’orchestre van Guillaume Lekeu. Sopraan Jodie Devos (laureate in 2014), tenor Thomas Blondelle (laureaat in 2011) en violiste Sylvia Huang (laureate in 2019) zullen onder leiding van Michael Schønwandt een programma brengen met werk van Mozart, Strauss, Copland, Bernstein, Beethoven en Eugène Ysaÿe, die samen met Koningin Elisabeth aan de wieg stond van de Koningin Elisabethwedstrijd.

Dit klassieke-muziekconcert wordt georganiseerd door de Koningin Elisabethwedstrijd, in samenwerking met het Belgisch Nationaal Orkest en BOZAR, dankzij de steun van de FOD Kanselarij van de Eerste Minister en de Nationale Loterij.